"Nem lehet, hogy ne legyen!" - A debreceni Gyermekszínjátszó Találkozóról

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén 22. alkalommal rendezi meg a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozót. A regionális fordulókra április-május hónapban került sor, a legjobban szereplő előadások - a szakmai zsűri döntése alapján - meghívást kaptak a rendezvénysorozatot záró, kétnapos debreceni gálára. Tóth Zsuzsanna színházpedagógus ajánlóját olvashatják.



Mert nem lehet, hogy ne legyen...
Tóth Zsuzsanna színházpedagógus írása


„Hogy változol világ, és benned én is…„ rémlik fel bennem egy hajdani előadás, amelyben éppen akkor versekből építkeztünk, így csináltunk színházat. Régen volt. Ám a sorok ma is enyéim, mint ahogy annyi más vers, szöveg, előadás, fesztivál, siker és kudarc, és újrakezdés – emberformáló élményként.


Manapság, amikor a környezet és a kultúra változásai sok esetben a silányság, az eldobható minőségű dolgok felé terelnek – még fontosabb tudni, hogy vannak értékeink, amelyek nem évülnek el. Mert ki gondolhatná, hogy a színház csodája mulandó, ha évezredek bizonyítják, hogy emberi szükséglet, s a világ megismerésének legnemesebb eszközei közé tartozik.


Minden változik körülöttünk, így még nagyobb figyelmet és megbecsülést érdemel az, ami a folytonosságot jelenti. Ilyen a mi fesztiválunk is, az ez évben éppen 100 éve született Weöres Sándor nevével közismertté lett gyermekszínjátszó találkozó. Életrevalóságát nem lehet eléggé dicsérni. No meg persze a szervezők hihetetlen kitartását, alkalmazkodó-készségét az állandóan változóhoz, az együttműködések, támogatások folytonosan összeomló és megújuló rendszeréhez; azt a sok-sok háttérmunkát, erőt s akaratot, pedagógusét, gyermekét, szülőét, hivatalnokét, civilét – amely összeadódva végül most is megteremtette a lehetőségét a folytatásnak.

 

gyermekszinjatszo

 

Örömmel jelentem hát, hogy „A Weöres” él, még mindig, és reméljük, még soká! Mert színházat csinálni jó, gyerekkorban megismerkedni ennek varázsával, felejthetetlen benyomás. Embert alakító ereje, közösség-, személyiség- és kompetenciafejlesztő hatása hihetetlen! Kibontja a rejtett képességeket, a „rossz”-ból ügyeset formál, a deviánsból együttműködőt, a játszóból pedig boldogot. S igazán nagy szükségünk van erre: megélni a boldogság tünékeny pillanatait!
Debrecenben, a gálának kétévente helyet adó városban, csupa boldogság lesz; átszellemült arcú játszók, önmagukról és a világról valló gyerekek, éles szemű és érzékeny kiskamaszok, és nagyszerű játékukba belefeledkező nézők. Két napra megpihenhet a lélek is a következő küzdelmek előtt, remélve, tudva, hogy lesz folytatás… Mert, az nem lehet, hogy…
Mert nem lehet, hogy ne legyen gyerekszínjátszás.

 

XXII. WEÖRES SÁNDOR GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ FESZTIVÁL
DEBRECEN
2013. JÚNIUS 7-8.

 

süti beállítások módosítása