Kulka János: "Valami nagyon nincs rendben Magyarországon"

Kulka Jánossal beszélgetett a Szabad Föld Online Kerényi Imrének írt levele, és Katona József Színházi szerződése kapcsán. Lapszemle.

 

A Szabad Föld cikkéből:

 

"Pusztán arról van szó, hogy leértünk a gödör aljára. Ennél lejjebb már nem lehet jutni közbeszédben, szóhasználatban, a Nemzeti Színház évek óta tartó gyalázásában. Elérkezettnek láttam az időt, hogy magyar állampolgárként hangot adjak annak az undornak" - fogalmazott Kulka János azzal kapcsolatban, miért érezte úgy, hogy meg kell szólalnia Kerényi Imre a Nemzeti Színházat ért kijelentései miatt.

A színművész hozzátette: "Furcsa szembesülni azzal, hogy a mai Magyarországon milyen sokan élnek megfélemlítve, vagy egyszerűen csak azt gondolják, hogy nekik félniük kell. Pedig semmi mástól, csak saját magunktól kell félni, mert lapítunk és szó nélkül tűrünk. Ha egy ismert művész arra kényszerül, hogy bizonyos témában közzétegye a véleményét, azzal másoknak is hitet, erőt tud adni."


kulkaFotó. Kállai Márton


A színész szerint valami nagyon nincs rendben Magyarországon, ha valaki elborult elmével és kificamodott ízléssel felelős pozíciót tölthet be. "Ott, ahol az értékeket helyén kezelik, ilyen esetben azonnal lemond az érintett és kivonulnak mögüle a támogatói. Ezzel szemben nálunk következmények nélkül lehet dagonyázni a morális ingoványban. Mindent meg kell tenni ellene! Soha nem tudni, mi az a mondat, ami alapján elindulhatnak a változások. Nem szabad elhinni, hogy megváltoztathatatlan világban élünk" - mondta Kulka János, aki szerint ideje lenne végre elindulnia valamiféle párbeszédnek az „árok” két szélén álló tábor közt, "még mielőtt végleg rámegy az ország erre".

 

Annak kapcsán, hogy a Katonába szerződik, Kulka János elmesélte, régen nem érzett olyan izgalommal teli örömöt, mint Zsámbéki Gábor mostani jelentkezésekor. "Nekem mindig a társulat fontos, nem pedig az, hogy mit játszom és hány darabba kerülök be. Gondolom, a Katona József Színházban sem az ajtóban fogok álldogálni, nem azért hívtak oda. De megmondom őszintén, nem vágyom túl sok munkára, hiszen az utóbbi két év erőltetett menet volt számomra. Soha nem dolgoztam ennyit. Visszább kell vennem a tempóból, ha nem akarom tönkretenni az egészségemet" - nyilatkozta a Nemzeti Színház távozó színésze.


A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása