Nagy Ervin és Schilling Árpád is Magyar Művészetért-díjas

Lendvay József hegedűművész, Nagy Ervin színművész, Schilling Árpád rendező, Szórádi Zsigmond szobrászművész és Ütő Gusztáv festőművész vehette át pénteken a Magyar Művészetért Díjat Budapesten.

Lendvay József Liszt Ferenc-díjas hegedűművész számos nemzetközi verseny győztese, 1996-ban a svájci Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, a következő évben abszolút nyertese volt. Több alkalommal vendégszerepelt a Vatikánban, a pápai bronz medál kitüntetettje. Magyarországon főleg a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein lép fel, emellett többek között a Rotterdami Filharmonikusok, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és a Suisse Romande szólistájaként játszik - olvasható Gubcsi Lajosnak, a kuratórium vezetőjének az MTI-hez eljuttatott méltatásában. 

Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész sokoldalú művész, több szerepkörben kapott bizonyítási lehetőséget, sikerült elkerülnie az alkatának megfelelő skatulyákat. Prózai színészként és énekes szerepekben is nagy sikert aratott, kivételes mozgáskultúráját Bozsik Yvette produkciójában gazdagíthatta.

Schilling Árpád rendező, a Krétakör művészeti vezetője 2000-ben alakította a korábban ad-hoc jelleggel működő Krétakör Színházat állandó társulattá, amely innentől kezdve minden évben két-három új bemutatóval jelentkezik. Legfontosabb díjai közé tartozik a moszkvai Sztanyiszlavszkij-díj, a Francia Kulturális Minisztérium Lovagrendje és az Európai Bizottság által alapított Európai Színházi Díj. A Magyar Művészetér Díjat Schilling Árpád november 29-én veszi majd át - olvasható a közleményben.

 

dij
Szórádi Zsigmond szobrászművész a kortárs köztéri szobrászat egyik legmarkánsabb képviselője, aki 1986-ban a Képzőművészeti Főiskolán tanári diplomát is szerez Kő Pál első szobrásznövendékeként, majd még 3 éven át mesterképzős hallgatója. Műveit nem a műteremnek, hanem a közösségnek szánja. A közteret tartja állandó kiállító helyének, készít kisplasztikákat, domborműveket, emléktáblákat, díjakat, plaketteket. Az elmúlt évben avatták fel "Országzászló- szobor" kompozícióját Vecsés határában.

Ütő Gusztáv 1982-ben a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végzett, mestere Abodi Nagy Béla volt. A performansz elkötelezett híve, számos performansz-találkozó szervezője. A sepsiszentgyörgyi népművészeti iskola tanára, az Európai Idő című hetilap grafikai szerkesztője.

A Magyar Művészetért Posztumusz Díjat Jakobovits Miklós festőművésznek, a Petőfi Sándor-díjat a délvidéki Petőfi Sándor Kultúregyesületnek ítélte a kuratórium. Árpád fejedelem-díjat kapott Vizi E. Szilveszter a magyar tudományos életben elért világhírű eredményeiért. Ex Libris Díjban részesült a délvidéki Bogdán József papköltő, Dinnyés József előadóművész, az Eszéki Magyar Tanszék, a brünni Kazinczy Ferenc Diák Kör, a Krónikás Zenede, a Muzsikás együttes, a kárpátaljai Nagy Béla református főgondnok, a Prágai Tükör, Salamon Beja zeneművész, Sidi Péter sportlövő világbajnok, a nagyváradi Szigligeti Színház és Meleg Vilmos színművész, Tar Károly író és Tokaj városa - közölte a kuratórium az MTI-vel.

süti beállítások módosítása