Mégis színházat kap Alföldi?

Az Origo információi szerint a Nemzeti Színház távozó igazgatója a jövő évtől önálló fővárosi játszóhelyet kaphat. A portál értesülései szerint a kormány első körben biztosítaná a forrásokat, de a miniszterelnök hosszú távon magánszínházként képzeli el a jövőjüket.

 

Az Origo cikkéből:

Az Origo cikke szerint Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter és Halász János kulturális államtitkár áprilisban személyesen is egyeztetett erről a színházigazgatóval, a megbeszélések azonban - elsősorban forrásgondok miatt - akkor megszakadtak. 


A kulturális államtitkárság azóta nem tárgyalt közvetlenül Alföldivel, de a szándék továbbra is él: a tavaly felszámolt Budapesti Kamaraszínház egy éve üresen álló Asbóth utcai Shure stúdióját, illetve Ericsson Stúdióját adnák Alföldiéknek - írja az Origo.

Egy kormányzati szereplő az Origónak elmondta: az új társulat indulásként 100-150 millió forintot kapna, és a havi működési támogatás sincs kizárva. Mindezt azonban nagy valószínűség szerint már csak januártól biztosítanák, a következő évad ugyanis már elúszott, a Nemzeti társulatának távozó tagjai mind megkötötték szeptembertől érvényes szerződésüket.

 

alfoldi-robert

Fotó: faktoronline.com


Az ügyet hivatalosan még nem tárgyalta a kormány, de Balog Zoltán erőforrás miniszter már tárgyalt róla a miniszterelnökkel, aki támogatja a kezdeményezést - olvasható a cikkben.

Az Origo idézi Orbán Viktor miniszterelnököt is, kormánypárti politikusok szerint állítólag arra hivatkozva támogatta az ötletet, hogy Alföldi tehetséges, van kereslet a művészetére, és "hagyni kell működni, ami jól működik". Többen ugyanakkor arra a szempontra is felhívták a figyelmet, hogy "Alföldi szája be lesz fogva, ha kap egy színházat, és nem kelti a kultúrkampfos panaszkodásaival rossz hírét a kormánynak" - áll az Origo cikkében.

A portál úgy tudja, a miniszterelnök hosszú távon magánszínházként képzelné el Alföldi és társulata jövőjét, például ahogy Németh Kristóf működteti a Játékszínt, amelyet tavaly októberben három színésztársával együtt megmentett a felszámolástól.

A tárgyalásokat kormánypárti képviselők szerint ősszel kezdhetik újra a júliustól szabadúszó színházigazgatóval.

A kormány terveivel kapcsolatban az Origo megkereste Alföldi Róbert sajtófőnökét is, Gálos Orsolya a hírekre annyit reagált, "ennek nagyon örülünk, de minket még senki nem tájékoztatott róla".

 

Forrás: origo.hu

 

'Jóban vagyok a változással' - Alföldi Róberttel készített interjúnkat itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása