Kilakoltatás fenyegeti Brecht berlini színházát

Közel hatvan év után kilakoltatás fenyegeti az egyik legnevesebb német társulatot, a Bertolt Brecht alapította Berliner Ensemble-t.


Rolf Hochhuth drámaíró, a Theater am Schiffbauerdamm tulajdonosa - itt lép fel 1954 óta a Berliner Ensemble - ugyanis úgy döntött, hogy felmondja a bérleti szerződést – közölte elektronikus levelében Peter Raue ügyvéd.


A 17 oldalas felmondólevélben Hochhuth egyebek mellett arra hivatkozik, hogy a társulat nem tartotta be azt a megállapodást, amelynek értelmében rendszeresen színre viszik egyik darabját. A szóban forgó mű, az 1963-ban írt A helytartó keményen bíráltja XII. Pius pápát, amiért nem lépett fel a zsidók védelmében a második világháború idején.


Peter Raue szerint azonban Hochhuth követelésének - állításával ellentétben - nincsen jogi alapja, és a közönség érdeklődésének hiánya miatt nem tudják ismét színpadra állítani a darabot.

 

Theater am Schiffbauerdamm

 

Hochhuth azt is szerette volna, hogy Sommer 14 (1914 nyara) című darabját jövőre, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmával mutassa be az együttes, de az ügyvéd szerint Claus Peymann társulati igazgató ezt "művészeti okokból" nem akarta.


Hochhuth tulajdonában van az 1892-ben megnyitott Theater am Schiffbauerdamm, amelyet évente mintegy 214 ezer euróért (64 millió forint) ad bérbe a berlini városházának, amely viszont a Berliner Ensemble-nak engedi át a használatát.


Egyelőre egyetlen hely sem merült fel, ahol az együttes felléphetne, ha Hochhuthnak sikerül érvényesítenie a szándékát, de az ügyvéd optimista: mint írta, nem ez az első alkalom, hogy megpróbálják kitessékelni a Berliner Ensemble-t a színházból.


A társulat hagyományosan olyan nagysikerű Brecht-darabokat mutat be, mint a Koldusopera és a Kurázsi mama, de kortárs színműveket is színpadra állít. Az igazgatóság szerint évente mintegy 240 ezer nézője van a társulat előadásainak. Nyolcvanhat százalékos telítettségével az első a német fővárosszínházi társulatai között.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása