Mohácsi János: 'Alföldit a semmivel kínálták meg'

Mohácsi János volt a Klubrádió vendége. A rendező többek közt mesélt POSZT-os villámlátogatásáról, és a Nemzeti Színház búcsúgálájáról, melyet ő maga rendez.

 

A Klubrádió műsorából:

 

Mohácsi János elmondta, a Miskolci Nemzeti Színház A vágy villamosa c. előadását nézte meg a POSZT-on, méghozzá két színész miatt: Kocsis Pállal nagyon sokat dolgozott Kaposváron, Lovas Rozi pedig tanítványa volt. A rendező szerint mindketten "igen jó munkát végeztek". Elmesélte, az előadás után még másfél órát beszélgetett emberekkel, és "nem volt nyugodt senki" - fogalmazott. "Senki nem azt mondta, hogy ez egy csodálatos és mindent megrengető fesztivál, inkább arról számoltak be, hogy nem tudják a versenyprogram előadásai mit keresnek a POSZT-on" - tette hozzá Mohácsi.


A rendező úgy vélte, nem fenyegeti koncepcionális veszély a POSZT-ot, mert egyáltalán nincs koncepció. "A válogatók úgy fogalmaztak, nem volt rajtuk semmilyen presszió, és nincs okom kételkedni a szavaikban" - hangsúlyozta Mohácsi János.


mohacsi janosFotó: poszt.hu


A sajtóban nemrég felröppenő hírekkel kapcsolatban, miszerint Alföldi Róbert esetleg mégis színházat kaphat Budapesten, Mohácsi János így fogalmazott: "A szakmának nincs szava abban, hogy mi történjen. Az pedig, amit Alföldinek ajánlanak, olyan, mintha Messinek a futballstadion helyett egy pingpongasztalt kínálnának. Az Ericsson és a Shure Stúdiót kínálták Robi 40 fős társulatának, és egy 150 milliós költségvetést, ami nem tudom, mire elég. Talán a rezsire, meg a műszak bérére. Hogy a többit hogy termelik ki abban az összesen vagy 80 fős nézőtéren, azt nem tudom. Tulajdonképpen a semmivel kínálták meg" - árulta el a rendező.

A Nemzeti Színház elmúlt öt évét lezáró búcsúgálát is Mohácsi János fogja rendezni, aki elmondta, nem fog átszűrődni a búcsú miatti keserűség az esten. „Lesz benne vidám, szomorú, gunyoros. Meghívtunk nyolc írót, akik majd beszélni fognak. Köztük van  Závada, Esterházy, Spiró, jön majd Dés László, és a műsort kivetítőn is lehet követni a színház előtt. A műsor után pedig az előadásban résztvevő zenekarok kétórás koncertet adnak éjfélig, amikor jön az erdész, és elzavar mindenkit” - nyilatkozta a Klubrádiónak Mohácsi János.

 

A Klubrádió műsora itt meghallgatható:

1. rész

2. rész

 

süti beállítások módosítása