Móga Piroska: "A Kabaré az én osztályomról szól"

A  bulgáriai nemzetközi filmfesztivál Arany Hársfa díjasát, Móga Piroskát, a kaposvári egyetem színészhallgatóját, a Radnóti Színház leendő színészgyakornokát kérdezte a hvg.hu.


A kérdésre, milyen helyzetben vannak kaposvári osztályával az átalakítások után, Móga Piroska úgy felelt: "Most végeztük el a harmadévet – jövőre már mind gyakorlaton leszünk. Hárman a Vígszínházhoz, egy osztálytársunk Szombathelyre kerül – és sokan mennek alternatív színházakhoz. Én a Radnótiba megyek. Elméletileg 4 év után kellene csak elengedniük minket gyakorlatra – ez egy 5 éves képzés- , de a nagy kaposvári kavarodásban végül úgy alakult, hogy korábban kirepültünk" - árulta el a színészhallgató, aki arról számolt be, őket Réthly Attila osztályába még Mohácsi tanárgenerációja vette fel, de ők már nem tanítottak miután kirúgták őket a kaposvári Csiky Gergely Színházból.

 

IMG 2412b copy

 

"Szerencsére rendezőként tudunk velük dolgozni. Ők voltak továbbá, akik gondoskodtak mind a 11 ember elhelyezéséről szeptembertől, ami nem kis munka volt. Mondás a körünkben, hogy a jó színész-osztályfőnök jó kurvákat vesz fel és jó strici! (…) Az igazság, hogy a szakmai hullámvasút mellett vannak általános intézményi összevisszaságok is Kaposváron, melyek csak rontottak a helyzeten. A Kaposvári Egyetem elsősorban agráregyetem – művészeti kara azért van, mert régebben csak így tudta magát egyetem kategóriába sorolni – ma már ehhez elég 3 is. Kaposváron a művészeti kar gyakorlatilag egy mostohagyerek – a diákok nagy része azt se tudja, hogy létezünk. Emiatt egyrészt kevesebb figyelmet és támogatást kapunk, másrészt amikor pont emiatt nemrég „problémázni” kezdtünk, gondolhatod, mennyire nem örültek" - fogalmazott Móga Piroska.

"A helyzetünk nem volt éppen rózsás az utolsó évben. Ha azt mondom, hogy a Tartuffe-ben minden este el kellett tépnünk egy harisnyát, de annyi keretünk nem volt, hogy azt megvegyük – így a színésznőnek kellett mindegyiket kifizetni? Nincs már alapítványunk – Csáki Judittól elvették azt a jogkört, ami egy NKA-s pályázáshoz kellett volna. Belépőt nem szedhettünk a saját előadásainkra, merthogy nem akartak pénzt „ránk bízni” Februárban –miután nagy hatással voltak ránk a budapesti HaHás események- az osztályom nyílt levélben fordult a rektorhoz. Szépen megfogalmaztuk a levelet- nem pénzt kértünk, hanem –azt vallva, hogy ezek megoldható problémák- indítványoztuk egy fórum megszervezését a színészek, a tanszékvezető Csáki és a rektor(ok) között. Ez a levél nyilvános. (…) Végül annyi figyelmet kaptunk –egy megalázó meghívás után az egyetem összdolgozói értekezletére-, hogy közölték, nem tudnak a levéllel foglalkozni, mert a HÖK-képviselő nem írta alá" - árulta el Móga Piroska.

 

IMG 2763b copyDomokos Zsolt, Gonda Kata, Móga Piroska, Szvetnyik Kata

 

Osztályával a Kabaré című darabbal búcsúznak, ami az Átriumban is látható lesz. "És Rusznyák nagyszerű adaptációt csinált – alapul véve az Isherwood könyvet, a darabot, a filmet, és még a Sweet Charity-ből is kölcsönöztünk egy dalt, a Big Spendert. Két szereposztásban játsszuk – a 11-ből négyen vagyunk benne olyanok, akik két szerepben jelenünk meg, az estétől függően. A Konferanszié mindig a remek Domokos Zsolt – ő jövőre a KOMA-ban lesz már. Ez a Kabaré előadás az én osztályomról szól! A kiszolgáltatottságunkról – a maszkról, amit minden este felteszel" - nyilatkozta a színészhallgató. 

 

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása