Weöres 100 - Az MMA is megemlékezik

A száz éve született Weöres Sándorra emlékezik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtök este a budapesti Duna Palotában. Az esten az életmű legikonikusabb műveit idézik fel - mondta el az MTI-nek Mezey Katalin, az akadémia irodalmi tagozatának vezetője.


A Rejtőzködnöm nem lehet - Weöres Sándor száz éve elnevezésű irodalmi est az MMA Weöres-sorozatának második állomása, márciusban a költő műveire írt komolyzenei kompozíciókból, valamint a kortársak Weöres Sándorhoz írt verseiből készítettek összeállítást - mondta el Mezey Katalin, felidézve, hogy akkor mások mellett Kocsár Miklós, Szőnyi Erzsébet, Szokolay Sándor és Nógrádi Péter zeneszerzők szerzeményeit hallhatta a közönség.

 

weores sandor

 

A csütörtöki, mozaikszerűen összeállított est az életműre koncentrál és csak kisebb szerep jut a komolyzenének - hangsúlyozta az irodalmi tagozat vezetője. Az elhangzó 24 verset három ciklusba szerkesztették Hála-áldozat, Átváltozások és A Teljesség felé címmel. A három összeállításban Weöres Sándor legjellemzőbb művei lesznek hallhatók, megszólal gondolati lírája, az istenes versei, a népdalok ritmikáját idéző versei, az ironikus hangvételű költemények, valamint két vers a Psychéből. Elhangzanak részletek A teljesség felé című elmélkedésekből, valamint egy rövid párbeszéd a Holdbeli csónakos című színműből - részletezte a programot Mezey Katalin. Mint fogalmazott, az est célja, hogy kedvet csináljanak a Weöres-életmű (újra)olvasásához.


A művek Ráckevei Anna, Csikos Sándor és Helyey László tolmácsolásában hangzanak el, a ciklusok között komolyzenei betéteket adnak elő. Felcsendül Nógrádi Péter Akik megtalálnak és a Tengertánc című műve Wiedemann Bernadett (ének) és Virág Emese (zongora) előadásában, Dubrovay László a Középkori örmény szerzetes énekei című kompozíciója Krum Enikő (ének) és Holics László (zongora) előadásában, valamint Kocsár Miklós A kísértet dala című szerzeménye Wiedemann Bernadett és Virág Emese tolmácsolásában.


Mezey Katalin kiemelte: a Weöres-centenáriumra az MMA még két nagyobb eseménnyel készül, november 30-án a költő verseiből született kórusművek lesznek hallhatók, a képzőművészeti tagozat pedig Weöres Sándorról készült portrékból, képzőművészeti alkotásokból, könyvillusztrációkból állít össze nagyszabású tárlatot.

 

Fotó: MTI

 

süti beállítások módosítása