Árvíz után James Bond érkezik a Margitszigetre

Wagnernek már életében meggyűlt a baja a Dunával, nyitányait most az árvíz mosta el a Margitszigeten. A Szabad Tér Színház igazgatóját, Bán Teodórát kérdezte Mátraházi Zsuzsa.

 

teodora

Bán Teodóra


– Megúszta a Margitsziget az árvíz támadását, állítják a katasztrófaelhárítók, a Szabad Tér Színháznak mégis le kellett mondania az ottani játszóhelyére nagy gonddal szervezett júniusi előadásait. Mivel magyarázza ezt a látszólagos ellentmondást Ön, aki aggódó igazgatóként naponta többször kint jár a szigeten?


– Példátlan mértékű áradás volt az idei, és mivel a színház szinte a sziget legmélyebb pontján helyezkedik el, a belvíz és a feltörő buzgárok okozták a legnagyobb kárt. A zenekari árok jelenleg iszappal borított részét ki kell tisztítani, az egész szigetre fertőtlenítési munkálatok várnak, a kidőlt kilenc nagy fát fel kell darabolni és elszállítani. A mi helyzetünket súlyosbítja, hogy a most 75 éves színház kicsinosításán már hónapok óta dolgozunk egy nagyberuházás keretében. De a munkásoknak az ár közeledtén el kellett hagyniuk a terepet. Így az utolsó simításokat csak akkor tudják majd elvégezni, ha a területet újra megnyitják a polgári lakosság előtt. Ha ezen túl leszünk, rég nem látott pompájában várja a megkésett szezonkezdetet és a közönséget a nagy múltú létesítmény.

 

– Igaz, hogy Richard Wagner, akinek nyitányai Verdiéi mellett az eredetileg június 14-ére tervezett ünnepélyes szezonkezdéskor felcsendültek volna, már életében pórul járt a Margitsziget melletti Duna-szakaszon?


– Igen, mert mielőtt a szigeti bejáró megépült volna, csak csónakkal lehetett eljutni a Margitszigetre. Wagner mester egy viharos napon szeretett volna átkelni, de a hullámok olyan erővel csapkodták a lélekvesztőt, hogy a zeneszerző kis híján belefulladt a haragos folyóba.

 

csinibaba gyori nemzeti szinhaz 2013 29

Csinibaba - Győri Nemzeti Színház


– Kárpótolják a közönséget az elnapolt előadásokért?


– A nagy szívfájdalmunkra kényszerűségből lemondott előadásaink jegyei visszaválthatók vagy becserélhetők, és néhány programot sikerült későbbi időpontra átszerveznünk. A Fenyő Mikós-koncert új időpontja már végleges, ő július 16-án fogja felcsavarni a szőnyeget a megnagyobbított, modernizált margitszigeti színpadon, a közönség pedig új nézőtéri székeken ülve élvezheti a bulit.


– Őt két Csinibaba is megelőzi...


– Persze, hisz hölgyeké az elsőbbség! Július 5-én és 7-én lesz a hajdan több százezer nézőt vonzó Csinibaba című film színpadi feldolgozásának a szabadtéri premierje, 12-én és 14-én pedig családi musical-bemutató, az Oliver!, amelyhez a nemzetközi hírű művész, Kentaur tervezte a monumentális díszleteket. A látványvilág korábbi amerikai munkájából táplálkozik, amelynek létrehozására Cameron Machintosh producer kérte fel 1999-ben egy Oliver-turné alkalmából. Egy héttel később pedig James Bond filmslágerei fogják fölverni a Margitsziget esti csendjét.


(Forrás: Szabad Tér Színház, Fotó: Fehér Alexandra)

 

süti beállítások módosítása