InTimE - Frenák Pál Társulata az Ernst Múzeumban

Kortárs tánc és képzőművészet, kontrasztok és színek, test és szenvedély egy különleges estén: június 21-én a Frenák Pál Társulat lép fel az Ernst Múzeumban.

 

Új helyszínen az InTimE:

 

Képzőművészeti alkotássá varázsolt színpadi pillanatok, műtárggyá varázsolt test – így jellemzik Frenák Pál koreográfus Európa-szerte nagy sikerrel turnézó InTimE című előadását. A produkciót most az Ernst Múzeum kiállítóterébe adaptálják az alkotók, az InTimE Csurka Eszter festményei, művei között, a Múzeumok Éjszakájának előestéjén lesz látható.

 

InTimE Cserkuti György sz 6

 

A sokoldalú képzőművész legfőbb témája ugyanis a szüntelenül mozgásban lévő emberi test; az alkotó kiállításon bemutatott képei előbb olaj-akril mozdulatlanságba zárják a mozgó, táncoló testek lendületét, Frenák Pál kiváló táncosai pedig újra mozgásba hozzák a képpé merevített pillanatokat. A táncelőadást beszélgetés követi Frenák Pál koreográfus, Csurka Eszter képzőművész és Gulyás Gábor esztéta részvételével.

Frenák Pál InTimE című koreográfiáját 2008 decemberében láthatta először a közönség és a bemutató óta eltelt négy évben a produkció meghódította a hazai és a nemzetközi táncszcénát egyaránt. A 2009-ben az év legkiemelkedőbb táncelőadásának járó Lábán-díjra jelölt előadás a premier óta járt már többek között Franciaországban, Olaszországban, Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Dániában, Litvániában illetve Belgiumban is. A darab 2012 tavaszától új szereposztásban látható: a produkció a Cirque du Soleil kötelékében is dolgozó táncossal, Feicht Zoltánnal és a fiatal tehetséggel, Vasas Erikával egészült ki.



MGP az InTimE-ról:


„Az InTimE-t úgy nézzük, mintha először találkoznánk Frenák-művel. Csupa meglepetés. Erős hatás. A kivitelezés könnyed eleganciája. Az arányok megkapó, tökéletesség érzetét keltő harmóniája. Az erotika szégyentelen vadsága és klasszikus előkelősége. A meztelenség kiszolgáltatottság helyett méltóságot sugároz. Magától értetődő önmaga vállalását az előadók részéről. A nézőben pedig gyönyörűséget kelt a műtárggyá változtatott test szépsége.” (MGP, Népszabadság)

Frenák Pálról:


1957-ben született Budapesten. Gyermekkora meghatározó mozzanata, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így első elsajátított kifejező eszköze a jelnyelv lett, ami különleges fogékonyságot fejlesztett ki benne az arcjáték és a gesztusok, az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt. Frenák útkeresésének első állomása Párizs, ahová az 1980-as évek derekán távozott. Francia feleségének, Catherine Frenák építésznek köszönhetően betekintést nyert a kortárs művészetek világába, és megismerte a rendhagyó forma- és térhasználatot.

 

frenak pal

 

1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenakot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította, mely egyedülálló táncnyelvet hozott létre. Ennek fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata csakúgy, mint társműfajok (cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene) beemelése az alkotásokba.

 

Koreográfusi, alkotó munkája mellett rendszeresen ad szakmai workshopokat, a társulattal beavató előadásokat tart középiskolások részére, közönségtalálkozókon és szakmai beszélgetéseken vesz részt, nagy hangsúlyt helyezve a más művészeti ágakkal és a közönséggel fenntartott folyamatos párbeszédre. A legismertebb európai kortárs zeneszerzőkkel dolgozik együtt. Koreográfiáihoz a zenét komponált többek között Kurtág György, Patrick Schneider, Francois Donato, Fred Bigot és Fabrice Planquette is.

csurka eszter intime

 

Frenák Pál Társulat:
InTimE-etűdök

Koreográfus: FRENÁK Pál
Táncosok:
Marie-Julie DEBEAULIEU, FEICHT Zoltán, HOLODA Péter, JANTNER Emese, REGUERA, VASAS Erika
Zene: GERGELY Attila
Fény: MARTON János
Hang: HAJAS Attila
Díszlet & maszk: MAJOROS Gyula
Jelmez: SZABÓ Gergely
Színpad: MOLNÁR Péter, ZOLTAI György

2013. június 21. 20:30

Ernst Múzeum

süti beállítások módosítása