Fogyatékkal élők speciális művészeti fesztiválja Kecskeméten

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló fesztivált rendez péntektől vasárnapig a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSMME) Kecskeméten.

A szervezők tájékoztatása szerint a „Kihívás? Elfogadva!” a mottója a fogyatékkal élő emberek X. Nemzetközi és XXVI. Országos Speciális Művészeti Fesztiváljának, amelyen az előzetes visszajelzések alapján csaknem félszáz hazai szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület mintegy 800 résztvevővel képviselteti magát. Az MSMME négy nemzetközi partnerszervezete további 80 vendéggel érkezik Kecskemétre.
 

A seregszemle elsődleges célja bemutatni azt a munkát és kulturális tevékenységet, amely az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyik. Ezen kívül az esemény a népi-nemzeti kulturális hagyományok ápolását, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közötti kapcsolatainak kiszélesítését is szolgálja.

 

kecskemet

 

A fesztivál fő vonulatát ezúttal is a sérült alkotók és esetenként segítőik ének-, néptánc-, társastánc-, moderntánc-, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték-előadásai képezik. A csaknem minden művészeti ágat és műfajt felölelő bemutatók színhelye a Katona József Színház.

 

A többségi társadalom tagjaihoz közelítés, az integráció előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik Kecskemét több pontján is bemutatkozhatnak. A Malom Központban a fesztivál ideje alatt zenei produkciókat állítanak színpadra, a Vasútkertben pedig esténként olyan koncerteket tartanak, ahol a fellépők között megjelennek sérült előadók is.

 

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kap a Malom Központban megtekinthető, a rendezvényt felvezető fotókiállítás, amely Fábián Gábor fotográfusnak a zsirai Fogyatékosok Otthona lakóiról készült portréfotóit mutatja be Akárvilág - A lélek két arca címmel.
Az Otthon Mozi tematikus filmvetítésekkel kapcsolódik a programhoz, amelynek keretében láthatóak lesznek a zsirai Speciális Filmszemle művei is.

 

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló speciális művészeti fesztivál programsorozata a befogadó város, Kecskemét kulturális életének megkerülhetetlen eseménye, amely a helyi önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

süti beállítások módosítása