Művészeti rektorhelyettest keres a Kaposvári Egyetem

A Színház.hu értesülései szerint Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját művészeti rektorhelyettessé nevezte ki a Kaposvári Egyetem, a tanszékvezetői poszt pedig Csáki Judit távozásával megszűnik. Előbbi információnkat azonban az MTI-nek cáfolta az Egyetem.

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház új igazgatója, a Színházművészeti Bizottság elnöke, azaz Vidnyánszky Attila eddig az elsős színészhallgatók osztályfőnökeként, és a Színházi Intézet igazgatójaként dolgozott a Kaposvári Egyetemen. Információnk szerint a jövő tanévtől azonban művészeti rektorhelyettesként is munkálkodni fog.

 

kaposvar 

Az MTI megkeresésére az egyetem kedd este reagált hírünkre, és azt közölték: lesz művészeti rektorhelyettes a Kaposvári Egyetemen, de csak erről döntöttek, a poszt betöltőjének a személyéről nem. Az MTI-nek küldött közleményben az intézmény azt is tudatta a Kaposvári Egyetem szenátusa a június 26-án megtartott ülésén - módosítva az egyetem szervezeti és működési szabályzatát - döntött a művészeti rektorhelyettes pozíció bevezetéséről, "a Művészeti Kar megtartása és a művészeti oktatás megerősítése céljából".

 

Az egyetem tájékoztatása szerint a művészeti rektorhelyettesi posztra pályázatot írnak ki. A beérkezett pályázatokat egy bizottság, majd a szenátus véleményezi, végül a rektor dönt - olvasható a közleményben, amely azzal zárul: "jelenleg több információval nem tudunk szolgálni".

 

Repa Imre, a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese a hvg.hu-nak kedden megerősítette, hogy az egyetem szenátusa a múlt héten döntött a művészeti rektorhelyettesi pozíció létrehozásáról, ám úgy nyilatkozott: "szó sincs arról, hogy Vidnyánszky kinevezése szóba került volna".  

 

Bár Vidnyánszky korábban nem tanított az iskolában, 2011 szeptemberében címzetes egyetemi tanári kinevezést kapott. Akkor, a Somogy Tv-nek tett nyilatkozatában közölte: “Amellett, hogy új szakok indultak az idei tanévben a Kaposvári Egyetemen, változások várhatóak a jövőben a színészképzésben is. A szakmának új kihívásoknak kell megfelelnie”. 

Fél évre rá, amikor az egyetem pályázatot hirdetett az újonnan létrehozott Színházi Intézet vezetésére, a tudományos fokozattal egyébként nem rendelkező Vidnyánszky Attila nyerte el a tisztséget, ugyanis más egyetemek szokásával ellentétben, nem követelték meg tőle a doktori fokozatot. Vele szemben a doktori diplomával és többéves tanítói tapasztalattal rendelkező Csáki Judit maradt alul, aki egészen mostanáig a Színházi Tanszék tanszékvezetői feladatait is ellátta. Megerősített értesüléseink szerint, az egyetemi docens Csáki megbízásának június 30-i lejártával azonban a tanszékvezetői posztot megszüntetik. 

 

MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása