Krúdy Gyula éjszakái - Zenés felolvasószínház fröccsözéssel

Július 11-én felolvasószínházzal emlékeznek a 135 éve született Krúdy Gyulára az Óbudai Társaskörben. 20 órától Fráter Zoltán: Krúdy Gyula éjszakái című műve kerül bemutatásra a Budapest Bár zenészeinek közreműködésével.

 

Székely Kriszta egyetemi hallgató rendezésében mutatja be az Óbudai Társaskör Felolvasószínház a kertben sorozatában Fráter Zoltán: Krúdy Gyula éjszakái című darabját. Rezes Judit, Ötvös András és Rajkai Zoltán mellett közreműködnek a Budapest Bár zenészei is. Az előadást rossz idő esetén a nagyteremben tartják meg.

 

krúdy éjszakái600

 

Fráter Zoltán irodalomtörténész Krúdy Gyuláról:

Ha Krúdyt veszem a kezembe mindig az az érzésem, hogy prózának látszó verset olvasok. Lírai a szövege, erős atmoszféra-teremtő jelleggel. Mondjuk, ahogy például egy kérdést feltesz: „Milyen lehetett…” és a válasz egyszerre megindítja az egymásból születő, elágazó, indázó képek sorozatát. Vagy, ahogy kiiktatja az időt és zavarba ejt: mi ez most – kérdezném - valóság, képzelet, álom? Vagy Máraival szólva: ebben a novellában nem történik semmi! – megesznek egy halat… Minden más a stílus.


Egyetemi tanulmányaim idejére esett születésének 100. évfordulója. A harmincas - negyvenes években elfeledték, aztán az ötvenesekben meg nem jelentették meg. Így hát 1978-ban újra felfedeztük. Engem a költői szövegei mögött felsejlő humor és irónia is megragadott, a groteszk világlátás, amivel mintegy kikacsint a sorok közül. 


Ezt fel is tüntettem a Társaskör felkérésére született Szindbád kertje alcímében: Fanyar komédia két részben Krúdy Gyula műveiből. Nagy sikerrel ment éveken át, és azóta is születtek újabb összeállítások, ezeknek nagyon alkalmas új előadási formát találtunk, ez a felolvasószínház. Ami azt jelenti, hogy az ilyen esteket eredeti szövegek és dokumentumok felhasználásával szerkesztem egy különleges esemény, vagy élethelyzet köré. A darab intimitása megmarad, de nem a cselekményen, az „akción”, hanem továbbra is a mondatokon van a hangsúly – tehát közel marad a SZÖVEG, ami nekem a legnagyobb élmény.

 

krudy600x400

 

Krúdy Gyula nemcsak nagy író, nagy éjszakázó is volt. Pesti borozókban, budai vendéglőkben, tabáni kiskocsmákban töltötte idejét, előfordult, hogy néhány helyen ott is aludt. Hatalmas életművét átmulatott éjszakák után, otthonában alkotta meg. Milyen lehetett Krúdy, amikor barátaival iszogatott? Milyen lehetett, amikor egyetlen pillantásával nőket hódított meg? És milyen lehetett az utolsó éjjelen? Előadásunkban sok zenével idézünk meg két éjszakát, amelyek között húsz év telik el.


Székely Kriszta rendező:


Azért is örültem a felkérésnek, hogy megrendezhetem a felolvasó színházi sorozatot a Társaskör kertjében, mert húsz éves koromban hatalmas mennyiségű Krúdy kötetet kaptam ajándékba, akkor szinte faltam őket, és elementáris erővel hatottak rám. Most újra rácsodálkozom, hogy milyen jó Krúdyt olvasni, minden megmozdul, eleven, élő lesz tőle. Ha az ember este Krúdyval fekszik le, másnap még a tojásos galuska is jobban esik. Úgy látom, két titkot mindenképpen tud. Az életben levés örömét, és a szép dolgok szeretetét. Ezt kell megtanulnunk tőle, mert ez csodálatra méltó dolog.

kiskocsma

 

Fráter Zoltán: Krúdy Gyula éjszakái

 
Közreműködik:
Rezes Judit, Ötvös András, Rajkai Zoltán

Farkas Róbert - hegedű
Farkas Mihály - cimbalom
Ökrös Károly - harmonika, zongora
Farkas Richárd - bőgő
 
Rendező: Székely Kriszta e.h.
 
Bemutató: 
Július 11., csütörtök, 20 óra
 Óbudai Társaskör
(Budapest III. Kiskorona utca 7.)
 
Belépőjegy: 2500 Ft
 
A Krúdy-falatokról, fröccsökről (mely nincs benne a jegyárban) a Kéhli Vendéglő gondoskodik.
 



süti beállítások módosítása