Bevándorlószínházzal küzdenek az egyenlőségért Athénban

Athén egyik lerobbant külvárosában a Vice-Versa társulat színdarabokkal próbál küzdeni az idegenellenesség ellen és így próbája erősíteni a görögök és a bevándorlók közötti kapcsolatokat - számolt be videóriportjában az Euronews magyar kiadása.

 


A társulat legújabb darabja egy romos ház falai között játszódik és megvetett, papírok nélküli bevándorlók élettörténetét meséli el, akiket ugyanolyan veszélyek fenyegetnek, mint ami miatt elmenekültek. 

A darabban bevándorlók játszanak, akik a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek: van köztük svájci, iráni, nigériai, szíriai, üzbég, akik részben saját élettörténetüket alakítják. Az egyik szíriai színész elmondta, hogy Görögország a második otthona, de csak akkor veszik emberszámba, ha vannak papírjai. Anélkül nem tud szabadon mozogni és utazni.

A rendező szerint a darab egyfajta politikai ellenállás is. Aggeliki Girginoudi azt mondta, szeretnék, ha a közönség látná a színészek személyes történetét és közben elgondolkoznának a saját életükön. Szerinte akkor jó a darab, ha a végén egyesülnek a nézők rádöbbennek, hogy tisztelnünk kell egymást.

 

A színházi csoport adományokból működik. A jelmeztervezők, a díszlettervezők és a világosítók is mind önkéntesek. A közönségnek nem kötelező fizetni a belépőért, de a legtöbben távozáskor dobnak pénzt a becsületkasszába.

 

Forrás: hu.euronews.com

süti beállítások módosítása