A zenekari árokban zúzta halálra magát a Bolsoj másodhegedűse

A zenekari árokba esett, és olyan súlyos fej- és lábsérülést szenvedett a moszkvai Nagyszínház másodhegedűse szerdán, hogy a kórházban meghalt. A nem mindennapi munkahelyi baleset egybeesett a Bolsoj új vezérigazgatójának hivatalba lépésével.

Viktor Szedovnak hívták a szerencsétlenül járt 65 éves muzsikust, aki több mint 40 évig dolgozott a moszkvai teátrumban. Kollégái nagyra becsülték humora és eredetisége miatt.

 

A baleset nem a Moszkva egyik nevezetességének számító főépületben, az úgynevezett történelmi színpadnál, hanem az új színpad zenekari árkában történt, amelyet a takarítás miatt kinyitottak. Az ügyben vizsgálat indult.
 

Vlagyimir Urin, a Bolsoj új vezérigazgatója, akit a múlt kedden neveztek ki a posztra Anatolij Ikszanov helyére, találkozott a zenész családtagjaival, és arról biztosította őket, hogy a színház nem hagyja magukra a bajban. 

Az új színházi vezető első munkanapján közölte, hogy az utóbbi években több megrázkódtatáson is átesett Bolsojban dolgozó opera- és balettművészekkel kollektív szerződést készül kötni. Így szeretné a teátrumon belül kialakult ellentéteket rendezni.

 

bolsoj

 

Nagyszínházban kiéleződött konfliktusok odáig vezettek, hogy januárban savat fröcsköltek Szergej Filin, a balett-társulat művészeti igazgatója arcába. A szakember majdnem elveszítette a látását, és a támadás óta számos műtéten esett át. Jelenleg is egy németországi klinikán kezelik. Filin egyik vetélytársával, Nyikolaj Ciszkaridzével a Bolsoj nem hosszabbította meg a június 30-án lejárt szerződést.
Július 5-én újabb botrány rengette meg a Bolsojt. Kiderült, hogy Szvetlana Zaharova prímabalerina a szereposztás miatt megtagadta, hogy fellépjen az Anyegin című balett bemutatóján. A neves orosz balerinának nem tetszett, hogy csak a második szereposztásban kapott helyet. Amikor ezt megtudta, látványosan elhagyta a próbát.

 

Vlagyimir Urin, az új vezérigazgató azt mondta, hogy legfőbb feladatának az alkotó légkör megteremtését tartja. A szakember Sztanyiszlavszkij és Nyemirov-Dancsenko nevét viselő moszkvai zenés színházat vezette eddig sikerrel.

süti beállítások módosítása