'Felvettem a szerszámot' - Nagypál Gábor a Tanyaszínházban rendez

Javában tartanak a Tanyaszínház idei előadásának próbái Kavillón, ahol Nagypál Gábor, a budapesti Stúdió K Színház művészeti vezetője az Ilja prófétát rendezi. Lapszemle.


A Magyar Szó cikkéből:

Nagypál Gábor elmondta, idén aránylag kis csapattal dolgoznak, hiszen összesen tizenheten játszanak majd az Ilja próféta című előadásban, ami a Tanyaszínház korábbi produkcióinak szereplőszámához képest jóval kevesebbnek számít. Felidézte: utoljára 2006-ban rendezett a Tanyaszínházban.

 

"Olyan ez számomra, mint ha évekkel ezelőtt letettem volna egy szerszámot, amit most, évekkel később ugyanúgy vettem fel, ahogyan akkor letettem. Éppen a napokban döbbentem rá arra, hogy pontosan húsz évvel ezelőtt, 1993-ban vettem részt először a Tanyaszínház munkájában. Azóta ugyan nagyon sok idő telt el, mégis folyamatként tekintek erre az egészre, olyan folyamatként, amiben olykor vannak kisebb-nagyobb szünetek, de aztán újra meg újra jön a folytatás is" - fogalmazott a rendező.

 

nagypal gabor
"A Tanyaszínház egyik különlegessége éppen az, hogy bár a társulat néhány év alatt szinte teljes egészében kicserélődik, az alapvető szellemiség mégsem változik, hanem generációról generációra öröklődik. Most is egy hihetetlenül motivált és elszánt csapat van itt, Kavillón, amelynek tagjait nem kell lökdösni, nem kell hajtani, hanem önmaguktól is igen lelkesen dolgoznak" - hangsúlyozta Nagypál Gábor. Hozzátette, a Tanyaszínházban a színészi munka mellett rengeteg egyéb teendő is van, amit el kell végezni annak érdekében, hogy az előadás megszülethessen.

Nagypál Gábor a budapesti Stúdió K művészeti vezetőjeként beszámolt társulata helyzetéről is, bár a 2013/2014-es évad terveiről egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani. Ugyanis a 2013-as évre vonatkozó támogatásokból eddig még egyetlen fillért sem látott a színház, a 2014-es forrásokról pedig "egyelőre még szó sem esik".

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása