Alföldi Róbert: 'Hosszú volt a búcsú"

A Kőműves Kelemen után az István, a király bemutatójára készül Alföldi Róbert. A rendező a 168 órának elmondta: a Nemzeti társulatának elvesztése gyötrő, ám jövő évi valamennyi munkájában szerepel valaki az egykori csapatból. Lapszemle.

 

A 168 óra cikkéből:

"Nem voltak eszközeim, ma sincsenek, hogy bármilyen módon befolyásolni tudtam volna a dolog végét. Hosszú volt a búcsú, érzelmileg nagyon nehéz. Nem bántam, hogy befejeződött. Én lezártam, vége" - szólt Alföldi Róbert a Nemzeti Színháztól való búcsújáról. Hozzátette: "A társulat elveszítése gyötrő és soha nem múló. Mégis erőt és hitet ad, amit együtt létrehoztunk. Ugyanazt fogom csinálni, amit eddig, csak más keretek között. Ráadásul minden jövő évi munkámban részt vesz valaki a volt társulatból."

A rendező megerősítette: a főváros kulturális vezetése gazdasági szempontok miatt felajánlotta, esetleg vegye át az Új Színházat, azonban miután a minisztérium kiutalt tizenötmilliót a teátrumnak, a mérleg helyreállt. "Később én javasoltam az illetékes tárcának: jöjjön létre egy részben állami, részben magánfinanszírozású színház. Erre állítólag Orbán Viktor is rábólintott, de valahogy elsikkadt a dolog. Jobb is így: nincs miért hálásnak lennem" - fogalmazott Alföldi Róbert.


alfoldi robertFotó: Riskó Gáspár, 168ora.hu


Az István, a királyt augusztus 17-én mutatják be a szegedi Dóm téren Alföldi rendezésében, aki úgy véli, a történet szerint a cél egy normális, boldog ország megteremtése. "A darab szimpla olvasata alapján ez úgy érhető el, hogy a célba tartók gyorsan kettészakadnak a világnézetek megosztottsága mentén, s az egyik oldal kiirtja a másikat. Senkinek eszébe sem jut szintézist teremteni a két fél között. Ma is ismerős alaphelyzet. Mindemellett az István, a királyra az elmúlt évtizedek alatt rárakódott némi romantikus érzetet keltő patina, nemzetiszínű csín. Ami nem baj, de én arra kaptam megbízást, hogy a darabot szigorúan színházi 'alapanyagként' nézzem. Úgy szemlélve tökéletesen kiderül belőle, miként működnek az emberi viszonyok: a nagy ívű történetekben is az irigység, gyávaság, szellemi-érzelmi bezártság, félelmek irányítanak" - mondta Alföldi Róbert.

 

A teljes interjú a a 168 óra c. lapban olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása