Radnóti Zsuzsa az idei Krisztina-díjas

Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István író özvegye kapja idén a Krisztina-díjat, amelyet Gyémánt László festőművész fiatalon elhunyt feleségéről neveztek el. Az elismerést Krisztina napon, hétfőn adják át a Társalgó Galériában.

 

radnoti orkeny


A díjat azok kaphatják meg, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy maradandó művek születhettek.
Radnóti Zsuzsa elmondta, hogy sűrű és "gyönyörű felelősség" volt az elmúlt egy év, az Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő soha nem kezdeményezett, a programok ügyében mindig megkeresték és a kéréseket igyekezett a háttérből teljesíteni, tanácsokkal segített és ha kérték, interjúkat adott.

 

Felidézte, hogy Budapesten, az ELTE magyar-német szakos hallgatója volt, amikor megismerkedett Örkény Istvánnal, akinek az "első olvasója" lett. A randevúkra az író virág helyett az egyperces novellákat vitte. 1965-ben kötöttek házasságot és Radnóti Zsuzsa az író haláláig, 1979-ig mellette állt támogató társként és munkája segítőjeként. Beszélt arról is, hogy a látszat ellenére Örkény zárkózott ember volt, a könnyed elegancia mögött súlyos traumák terhelték, szüntelenül foglalkoztatták a II. világháborúban, a munkaszolgálatban átélt borzalmak, a hadifogságban eltöltött idő és az '50-es évek.

 

radnotizsuzsa

 

Radnóti Zsuzsának férje elvesztése után újra kellett építenie a mindennapokat. Máig sok feladatot ad neki az Örkény-életmű és a saját munkája. Nem él egyedül, társa van és nagy család veszi körül, mert Örkény Istvánnak előző, második házasságából két gyermeke született, Angéla és Antal, nekik összesen három gyermekük van, sőt Angélának már unokája is.

 

A 2012-2013-as Örkény-év lezárult ugyan, de folytatódik az életmű gondozása. Radnóti Zsuzsa megemlítette, hogy szó van a Egyperces novellák francia kiadásáról, októberben pedig a Tóték bemutatója lesz Szombathelyen, Ivo Krobot cseh rendező vezetésével. Az Országos Széchényi Könyvtárban egy szakértői csoport www.orkenyistvan.hu címmel honlapot készített, ennek folyamatos bővítésén együttműködik velük. A Palatinus Kiadó jelenteti meg az Örkény-életművet, legutóbb a centenáriumra adták ki az Áprilist, Örkény István eddig ismeretlen fiatalkori regényét és az Egyperces levelek sokadik kiadását.

 

orkeny radnoti

 

Radnóti Zsuzsa saját munkájáról elmondta, hogy készül egy Weöres Sándor drámáiról szóló előadásra, amely az idei emlékévben rendezendő konferencián hangzik el, és most fejezett be egy kritikát egy izgalmas színháztörténeti antológiáról, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem néhány hallgatója írt, és tanáruk, Jákfalvi Magdolna szerkesztett kötetté.

 

A Krisztina-díjat Gyémánt László festőművész adja át Radnóti Zsuzsának, akit májusban vett fel tagjai sorába a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása