Oresztész - Így készült Alföldi első rendezése a Nemzetiben

Öt év után, június 30-án Alföldi Róbert elköszönt a Nemzeti Színháztól. Öt évvel ezelőtt, még kezdő igazgatóként első rendezése az Oresztész volt. Euripidész darabjának próbáit filmre vette a Mapixfilm stábja. Félórás filmjüket elérhetővé tette a 444.hu.

 ores

A film keletkezéséről, Alföldi Róbertről, a Nemzeti Színházról és Vidnyánszky Attiláról a rendezővel, Mahler Tamással beszélgettünk. A filmet véletlenek sorozata szülte. A Mapixfilmnél eredetileg egy sorozatot terveztek olyan emberekkel, akik a bulvármédia miatt bennragadtak bizonyos sztereotípiákban. “A próbafolyamat végén úgy éreztük, kár lenne, ha ezt az anyagot csak a portréhoz használnánk, a többi része meg elveszne. Megvágtunk belőle egy kisfilmet, amit megmutattunk az Alföldinek. Nagyon tetszett neki, ez azért nekem egy elég megnyugtató érzés volt” – mesélte Mahler Tamás rendező. 

 


A filmet később felajánlották a közszolgálati televíziónak, ahol azt a választ kapták, sajnos ezért most nem tud fizetni az MTV. Mire Mahler felajánlotta, hogy odaadják ingyen. “Ekkor elindult egy tipikus magyar sztori, hogy egy hónap múlva, amikor odatelefonáltam, az, akinek adásba kellett volna raknia, még nem is találkozott a felvétellel. És ez így ment tovább. Nem húztam fel magam rajta, csak éreztem, hogy ez mennyire gáz” - számolt be a rendező.

 

ores2
További részleteket a 444.hu-n olvashatnak.

 

Forrás: 444.hu, Színház.hu

süti beállítások módosítása