Mi vár az európai operaházakban? - Operarajongók figyelem!

Filmsztárok és színházi rendezők is "kirándulnak" az operaházakba, a nagy intézmények konzervatívabb programot állítottak össze, mint a második vonalba tartozók a 2013-14-es évadban is.

Az úgynevezett top házak, mint a bécsi, londoni, párizsi hagyományos repertoárt játszanak, amelynek pillére A varázsfuvola, a Bohémélet, a Figaro házassága, a Carmen, a Jancsi és Juliska - engedve az operaközönség ízlésének.


Innovatív, izgalmas előadásokkal az úgynevezett második kategóriás házakban, Frankfurtban, Stuttgartban, Lyonban, a Theater an der Wienben találkozhat a néző. Antwerpenben például a Becstelen brigantyk című Tarantino-film Oscar-díjas hőse, az osztrák színész, Christoph Waltz rendezi Richard Strauss operáját, A rózsalovagot. A decemberi premier után a produkciót Gentben és Luxemburgban is műsorra tűzik.


A legtöbb európai operaház mottója a következő évadban: Wagner-Verdi-Britten 2013. Az évfordulók megünneplése természetesen áthúzódik 2014 első felére is. A megemlékezések Richard Strauss születésének 150. évfordulóját, 2014. június 11-ét is érintik.


Düsseldorfban végleg lekerül a műsorról a botrányos, a nézőnek rosszullétet okozó, náci vonatkozásokkal megtűzdelt Tannhäuser, helyette új Lohengrin produkciót mutatnak be a Bayreuthban is ismert zeneigazgató, Axel Kober vezényletével. A duisburgi házban októberben új Traviatát visznek színre Andreas Homoki, a zürichi operaház intendánsa rendezésében.

 

opera


Stuttgartban októbertől friss Falstaff látható Albert Dohmennel a címszerepben, vezényel Sylvain Cambreling. Darmstadtban kilenc bemutatót terveznek, köztük egy Otello előadást, érdekes, hogy Alban Berg Wozzeckje mellett a Humperdinck-tanítvány Manfred Gurlitt elfelejtett Wozzeckjét is eljátsszák, mindkét produkció rendezője a brit John Dew.


Mainzban a Verdi évforduló okán szintén új Traviatát mutatnak be, a rendező a bolgár Vera Nemirova, vezényel az apai ágon magyar származású Florian Csizmadia. Milanóban a "tévedett nő" történetét az orosz Dmitrij Csernyakov állítja színpadra Daniele Gatti vezényletével, Diana Damrauval a címszerepben.


Az új intendánsra váró Scala parádés Elektra produkciót ígér 2014 májusára: Patrice Chéreau rendezi, Esa-Pekka Salonen vezényli az operát, három sztárral a női főszerepekben: Klytämnestraként Waltraud Meier, Elektraként Evelyn Herlitzius és Chrysothemisként Adrianne Pieczonka lép színpadra, mindhárman énekeltek már Budapesten.


A Theater an der Wien A két Foscarival emlékezik meg a Verdi-bicentenáriumról, ebben Plácido Domingo egy új bariton szerepben, Francesco Foscariként látható. A Berlini Állami Operaház átveszi a Bécsi Ünnepi Heteken bemutatott Trubadúr előadást, a Bajor Állami Operaház pedig A végzet hatalma premierjére készül Martin Kusej rendezésében, Anja Harterosszal a női főszerepben.


Az Oscar-díjas Mihael Haneke 2012-es párizsi Cosi fan tutte rendezése nagy elismerést váltott ki, a produkciót átveszi az új szezonban a Madridi Királyi Opera és a brüsszeli Théatre de la Monnaie.


Richard Strauss emlékének adózik a Bajor Állami Operaház: Kirill Petrenko, az új zeneigazgató vezényli Az árnyék nélküli asszony premierjét, a rendező Krzysztof Warlikowski. Londonban, a Királyi Operában Claus Guth, Lipcsében Kovalik Balázs ugyanezt a darabot rendezi.  


Frankfurtban Az Ariadne Naxosban című Strauss-operával rukkolnak elő, az 1995-ig mezzoszoprán sztárként ünnepelt Brigitte Fassbaender viszi színre a darabot. Évfordulója nincs, de a brüsszeli Théatre de la Monnaie preferálja a cseh szerzőket, a Jenufát adják elő. Janáceknek ezt az operáját a neves rendező, Peter Konwitschny Grazban, Essenben Robert Carsen viszi színre.

 

Világpremiert tart a Madridi Királyi Opera: egy három Oscar-díjat nyert Ang Lee-film operaváltozatát, Charles Wuorinen művét mutatják be januárban. A Magyarországon Brokeback Mountain - Túl a barátságon címmel forgalmazott érzelmes western, a regénnyel és a filmmel azonos címen fut majd.

 

süti beállítások módosítása