Megújul a beregszászi színház épülete

Magyar segítséggel az Európai Unió keleti partnerségi programjának köszönhetően újul meg a beregszászi színház épülete. A Kárpátalja egyetlen magyar színházi társulatának otthont adó intézmény új tetőszerkezetet és homlokzatot kap - számolt be a Duna Tv.

 

A magyar Külügyminisztérium és a Kárpátaljai Megyei Tanács által egy éve kötött megállapodásnak köszönhetően eddig több tucat iskola, óvoda és kultúrház újulhatott meg európai uniós forrásból.

 

beregszaszi-szinhaz

Fotó: karpataljalap.net


A beregszászi színház épületét több, mint tizenöt évvel ezelőtt, 1997-ben tatarozták utoljára. Az azóta eltelt években csak a belső munkálatokat elvégzésére volt pénz. A magyarországi támogatásoknak köszönhetően az évek során megújult a nagyterem, kicserélték a padlót, és rendbe tették az öltözőket is. A színháznak két évtizede otthont adó ingatlan a XIX. század elején épült, a tető felújítását nem lehetett tovább halasztani.

Az Európai Unió keleti partnerség programjának keretében Németh Zsolt külügyi államtitkár és Iván Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke tavaly márciusban kötött megállapodást. Ez alapján Magyarország és Ukrajna egy-egymillió dollárral járul hozzá a kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézmények felújításához. Közben ennek a programnak köszönhető, hogy jutott pénz a színház tetőszerkezetének és homlokzatának felújítására is. 

A beregszászi színház idén októberben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A tervek szerint addig a felújítási munkálatok is befejeződnek, év végéig pedig hetvenhárom intézmény újul meg Kárpátalján.

Forrás: Duna Tv

 

süti beállítások módosítása