Schilling Árpád: "Magyarországon össztársadalmi krízis van"

Schilling Árpáddal készített interjút a Vasárnapi Hírek. A rendező többek közt a színházpedagógia szükségességéről és jövő évi terveiről mesélt és leszögezte: Magyarországon össztársadalmi krízis van. Lapszemle.

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

 

Schilling Árpád nemrég felszólalt Párizsban az IDEA színházi nevelési világkongresszusán, ahol elmondta: krízishelyzetben ajánlott a színházpedagógia. Az interjúban úgy fogalmazott: a krízisek alapvetően közösségiek, még akkor is, ha egyéni krízisekből fakadnak.

 

"Magyarországon össztársadalmi krízis van, ami elsősorban nem a Fideszhez vagy Orbán Viktorhoz köthető. Huszonhárom évnyi munka és jelenlét után sem igazán fedeztük fel a demokráciát, és ezzel együtt a kapitalizmust, a versenyhelyzeteket. Mindazt, ami nem csak az atyai gondoskodásból következő életfenntartás. A diákok azt élik meg, az iskola nem értük van, hanem nekik kell teljesíteni, mint ahogy a kórházban a beteg is érezheti úgy magát, mintha ő lenne az intézményért, a polgár meg, hogy ő lenne a pártokért és nem fordítva. Mivel így indul egy diák az iskolában, ezt viszi tovább a társadalomba, ezt építi be az egészségügybe, a politikába, a közéletbe. Természetesen nagy kérdés az oktatási rendszerben részt vevő tanárok felé, hogy ha nem lépnek le a tekintélyelvű rendszerről és nem hajlandók hozzájárulni a diákok emancipációjához, ha nem pedagógusként, hanem nevelőként viszonyulnak hozzájuk, akkor ők maguk is hozzájárulnak a krízishez" - hangsúlyozta a Krétakör alapítója.

 

schilling-arpad

Fotó: boon.hu

 

Schilling Árpád kitért arra is, hogyan látja a kőszínházak és a függetlenek együttműködési esélyeit. "A frissebb szemléletű igazgatók rájöttek, hogy bizonyos független rendezőkkel, akik nagy sikereket érnek el külföldön, nem is lehet másként dolgozni, mint koprodukcióban, mert meg akarják őrizni a saját társulatukat, a független státusukat, brandjüket. Az igazán innovatív struktúra az volna, ha léteznének koprodukciók, maradna a független állapot, és a pályázati struktúrában edzett függetlenek eséllyel pályázhatnának intézményekre. 2008-ban Alföldi mellett a Hudi László–Imre Zoltán tandem is pályázott a Nemzetire. Arra számítani lehet, hogy a függetlenek radikálisabbak, rákérdeznek a hagyományos intézményi struktúrára. Én soha nem voltam állami intézmény-ellenes, csak azt mondtam, lehetővé kell tenni, hogy ezek az intézmények belülről is újragondolás tárgyai legyenek" - hangsúlyozta a Kétakör alapítója.

 

Schilling Árpád arról is beszámolt, mit tervez a Krétakörrel 2014-re. "Az I. világháború százéves évfordulója kapcsán volt egy elképzelésünk arról, hogy valamilyen történelmi áttekintést csinálunk. A magyar társadalom eleve emlékezethiányos. Szeretnénk egy színházi eseményt létrehozni jövő év márciusára, de azt még nem tudni, hogy egy work in progress-szerű (befejezetlen, alakuló) bemutatás lesz vagy a végeredmény. Hagyományosan egy támogatónk van, a Trafó, ami a függetlenek végső menedéke. Emellett valami olyasmire is készülnék, ami picit reflektál a generációm problémájára. Sok korombelivel találkozom, akik hivatástól, pártállástól függetlenül arról mesélnek, hogy volt egy tervük, álmuk, elképzelésük, de aztán jött valami tekintély, és összezavarta, adott esetben megalázta őket" - mondta Schilling Árpád.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása