Szamárfül - Gyermekfesztivállal búcsúzik a nyártól a Zsolnay-negyed

Több mint hatvan programot tartanak a Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes családi fesztiválján, amelyre augusztus 24-én és 25-én kerül sor a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

szamarful csaladi fesztival logo


Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője kedden Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta: a második Szamárfül fesztivál az öthektáros Zsolnay-negyedben negyven szabadtéri és zárt helyszínen mintegy száz művész közreműködésével kínál interaktív foglalkozásokat, előadásokat, elsősorban a 0-11 éves korosztálynak és kísérőiknek. A szervezők mintegy hatezer érdeklődőre számítanak.


Megjegyezte, hogy a rendezvény védnöke Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Habsburg György, aki a családjával mindkét nap jelen lesz a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított komplexumban. "A fesztivál háziasszonyának szerepét Szalóki Ági dalszerző és előadóművész tölti be, aki családi koncerteket ad, közös daltanuló, gyermekjóga-oktatást és játékos-zenés sétákat is tart" - tette hozzá. Márta István a programok közül kiemelte a Fellőttük a pizsamát című esti "borzongató bolyongást", amelynek keretében maga az ügyvezető vezeti körbe a gyerekeket és mutatja meg nekik a Zsolnay-negyed látogatók elől elzárt titkos helyeit.

 

szamarful csaladi fesztival nyito

 

A fesztiválhoz kapcsolódik a Bóbita Bábszínház Metamorfózis Bábfesztiválja nyolc, részben felnőtteknek szánt darabbal, de ezzel párhuzamosan lesz muzsikás babusforgató, reneszánsz és török birodalmi játszóház, kreatív műhely, csiribiri játszoda, kerámia festöde, Zsolnay manófaktúra, öko-szöszmötölés, dobozváros építés, bohóclakásnéző és vándor vurstli is. "Pécsi egyesületek vasút- és repülőmodell-kiállításokkal készülnek, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület állatsimogatót szervez" - mondta az ügyvezető.


Márta István hangsúlyozta, hogy a Szamárfül fesztivál fontos eseménye lesz Méhes Károly író, újságíró Mindig ez a Kitkat című mesekönyvének bemutatója, az Alma együttes, Bíró Eszter és a Simply English koncertje. "A játékos sportok kedvelői slackline, peonza, 3D-karika és gokartversenyeken vehetnek részt, a planetáriumban pedig naponta öt belépődíjas előadást tartanak" - fűzte hozzá.

 

zsolnay


Az ügyvezető szólt arról, hogy a Mecsek Rádióklub adótornyot telepít a Zsolnay-negyedbe, amelynek segítségével megszólal a pécsi Szamárfül Rádió. A fesztiválozók ellátásáról a Boltok utcájában működő üzletek, továbbá a negyedben helyi termékeket árusítók, kávézók, kézművesek, étterem és menza gondoskodik. "A negyedben ideiglenes véradó állomás működik majd, így a felnőtteknek a szórakozás mellett arra is lesz lehetőségük, hogy beteg kisgyerekeken segítsenek" - mondta el Márta István.


Csizi Péter, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a Zsolnay-negyednek fontos szerepe van a gyerekek igényeinek kiszolgálásában is, amit bizonyít, hogy az elmúlt két év egyetlen felnőtt rendezvényén sem feledkeztek meg a legfiatalabb korosztályról.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása