Megszerezte büdzséjének negyedét a Bóbita Bábszínház

A Malacon vett királylány - A só című előadás szeptember 7-i bemutatójával veszi kezdetét a 2013/2014-es évad a pécsi Bóbita Bábszínházban, amelynek műsorát Sramó Gábor igazgató vázolta fel szerdán, a teátrum évadnyitó társulati ülésén.


A Galóca Társulattal együttműködve létrehozott mesén kívül a következő idényben még öt új előadást láthat a közönség: a Grimm-testvérek nyomán készült Terülj, terülj asztalkám! című darabot, a Kerekecske-gombocska című csecsemőszínházi produkciót, a betlehemes népi játékok alapján színpadra írt Menjünk, menjünk Betlehembe! című művet, a Fehérlófia, továbbá a Dzsungelmese, avagy a Kisoroszlán keresi a sörényét című bábjátékot - mondta a direktor.


Sramó Gábor szólt arról, hogy a Bóbita művészei Pécsen kívül várhatóan több hazai városban és külföldön is fellépnek, első útjuk a jövő héten Szlovéniába, Mariborba és Lendvára vezet.

 

bobita


A direktor az elmúlt évadot értékelve örömének adott hangot, hogy az átlagos 200-220 helyett 291 előadást tartottak, a nézők száma meghaladta a 43 ezret, a bábmúzeum tárlataira, a bábkészítő- és a mesekuckó-foglalkozásokra pedig további mintegy háromezer ember volt kíváncsi. "A társulat sikerrel vendégszerepelt Tajvanon, Aradon, Szabadkán és Lomzán is" - tette hozzá.


Sramó Gábor kitért arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben működő, a pécsi önkormányzat által kiemelten támogatott bábszínház 27,9 millió forint saját bevételre tett szert, amely a 25-30 százaléka a teljes költségvetésének.


A Bóbita a 2010. évi felnőttbáb-fesztivál után idén újra nemzetközi bábos esemény házigazdája lesz: a Metamorfózis Bábfesztivált kilenc hazai mellett egy-egy lengyel, cseh és szlovákiai társulat részvételével augusztus 24. és 28. kötött rendezik a baranyai megyeszékhelyen.


A Bóbita Bábszínház 1961-ben alakult és 1981-ben vált hivatásos bábszínházzá. A teátrum a Pécsi Nemzeti Színház tagozataként működött, 2004-ben azonban önállósult, ami hosszú távon jobb érdekérvényesítést, anyagi hátteret jelenthet az intézménynek.


A bábszínháznak jelenleg huszonkét munkatársa van, közülük heten bábművészek, a többiek a bábok és díszletek készítésével, a műszaki háttér megteremtésével, adminisztrációval foglalkoznak. A társulatot kisegítők és vendégművészek erősítik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása