Nemzetközi koprodukció készül Udvarossal és Kulkával a Szépművészetiben

Nemzetközi színházi produkcióval várják a látogatókat szeptember és november között hét alkalommal a Szépművészeti Múzeumban, ahol színészek adják elő a gyűjteményben található egy-egy festményhez kapcsolódó irodalmi szövegeket. Többek közt Tóth Krisztina, Esterházy Péter és Grecsó Krisztián írásait olyan művészek tolmácsolják, mint Udvaros Dorottya, Kulka János és Hegedűs D. Géza.


A Ganymed Goes Europe című színházi produkció a budapesti Szépművészeti Múzeum, a wroclawi Nemzeti Múzeum és a bécsi Kunsthistorisches Museum együttműködésében, valamint az osztrák színházi társulat, a wenn es soweit ist (ha eljött az ideje) rendezésében látható. Az ismert írókat, színészeket és a múzeum alkotásait összekapcsoló európai uniós művészeti esemény próbái már zajlanak - áll az intézmény MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.


Az osztrák színházi formáció vezetői, Jacqueline Kornmüller és Peter Wolf tizenkét ismert magyar és külföldi szerzőt - többek között Vajda Miklóst, Esterházy Pétert, Grecsó Krisztiánt, Dragomán Györgyöt, Tóth Krisztinát,  - kértek fel új szövegek megalkotására a múzeum gyűjteményében található, egy-egy inspiráló festményhez kapcsolódva. A képek előterében tizenkét színész - többek között Kulka János, Hegedűs D. Géza, Gryllus Dorka, Udvaros Dorottya - tolmácsolásában előadott darabok szeptember és november között összesen hét alkalommal, csütörtök esténként láthatóak. A néhányperces produkciókat párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő, így a néző saját maga döntheti el, mennyi időt tölt el az egyes képeknél.

 

OrigA10 K Grecso 2 A 9Grecsó Krisztián Francisco de Herrera: Szent József a gyermek Jézussal c. festménye előtt

(Fotó: Helmut Wimmer, ganymedgoeseurope.com)

 

A projekt 2009-ben indult Ganymed Boarding címmel Bécsben, a Kunsthistorisches Museumban. A szokatlan, sokszor meglepő darabok újfajta élményt hoztak a múzeumba, a projektre estéről estére több százan voltak kíváncsiak.


A címadó darabot Paulus Hochgatterer írta Correggio Ganümédész elrablása című festményéhez Ganymed Boarding címmel. A projekt több rangos díjat elnyert: 2011-ben a neves bécsi színházi díjat, a Nestroy-t, 2012-ben pedig a Bank Austria művészeti díját.


A közlemény Jacqueline Kornmüllert idézi, aki elmondta: a projekt elindításakor az alkotókat az érdekelte, miként lehet a művészetet másfajta módon megismerni. "A kép mélyebb feltárása nem egy bevett akadémiai folyamat által, hanem nagyon szubjektív és asszociatív módon valósul meg. Az írók olyan témákról írnak, amelyek a kép kapcsán megragadják őket, a színészek a szövegeket átültetik a saját szabályaik szerint és élővé teszik. Így a festmények megszólalnak és beszélni kezdenek hozzánk".

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása