Élesen bírálta a madridi opera vezetője a bécsi operát

Mindenfajta együttműködést elutasít a Teatro Reallal a Staatsoper intendánsa, Dominique Meyer ugyanis a jelek szerint igencsak zokon vette, hogy a patinás madridi opera feje, Gérard Mortier katasztrofálisnak nevezte a bécsi ház műsorkínálatát.

"Nem áll szándékomban együttműködni Mortier-vel. A Teatro Reallal talán" - jelentette ki az EFE spanyol hírügynökségnek Dominique Meyer arra kérdésre, hogy a madridi igazgató kijelentései miként hatottak a két operaház kapcsolatára.

 

Gérard Mortier

Gérard Mortier


Meyer biztosított afelől, hogy rajong Madridért, jó barátai vannak ott és szereti a spanyol kultúrát, de határozottan nemet mondott egy lehetséges együttműködésre mindaddig, amíg Gérard Mortier az illetékes a madridi ház művészeti kérdéseiben.


Gérard Mortier nemrég katasztrofálisnak nevezte a bécsi opera műsorkínálatát, egyúttal kollegája munkáját lefitymálva arról beszélt, hogy Meyernek tulajdonképpen nincsenek nagy érdemei, Bécsben ugyanis a legjobb énekesek lépnek fel, a programban pedig nem szerepelnek 20. századi művek.

 

Dominique Meyer ezzel szemben rávilágított, az ő vezetése alatt indult egy Leos Janáceknek szentelt ciklus, amely még 2014-ben is folytatódik. Hangsúlyozta továbbá, hogy minden évben műsorra tűznek egy Bécsben még soha nem látott darabot.
"Néhányak számára talán túl lassan haladunk, de ha valaki azt mondja, hogy csak bel cantót játszunk, az nevetséges" - foglalta össze Meyer, aki röhejesnek és tévesnek nevezte kollegája bírálatát.

 

Dominique Meyer

Dominique Meyer


Megjegyezte, kettejük között nem alakultak jól a dolgok, de mindez szerinte nem ok arra, hogy Mortier így viselkedjen. Rámutatott arra, hogy Antonio Morallal és Jesús López Cobosszal, a Teatro Real korábbi művészeti vezetőivel jó kapcsolatot tartott fenn.

 

Ugyanabban az interjúban, amelyben leszólta a bécsi műsorkínálatot, Gérard Mortier a Bécsi Filharmonikusok teljesítményét is bírálta. A zenekarnak a Salzburgi Ünnepi Játékokon nyújtott teljesítményével kapcsolatban az esemény korábbi intendánsa felvetette: "Vajon mindig a legmagasabb színvonalon játszanak Salzburgban? Azt mondanám, nem". Szerinte az együttesben túl gyakran cserélődtek a tagok és nem próbáltak eleget, ezért bizonyos karmesterek már nem is vállalják a közös fellépést a játékokon.




 

süti beállítások módosítása