Üvegfigurák - Fekete Péter díszletet tervez az első csabai bemutatóhoz

Tennessee Williams: Üvegfigurák című darabjának bemutatójával kezdődik a Békéscsabai Jókai Színház évada. Az évadnyitó társulati ülést megelőzően már megkezdődtek az olvasópróbák. Az előadás díszlettervezője Fekete Péter igazgató, aki saját üveghal-gyűjteményét is felhasználja a képi világ kialakításához.

 

Fekete Péter igazgató az Ibsen Stúdiószínházban üdvözölte Tennessee Williams Üvegfigurák című darabjának szereplőit, az előadás alkotóit. A direktor – a hagyományoknak megfelelően – először is köszönetet mondott „az őrületes nyári munkában” helytálló művészeknek, közreműködőknek; mint mondta, a teátrum az elmúlt hónapokban „egyetlen percre sem zárt be”. Külön kiemelte az István, a király békéscsabai majd kolozsvári bemutatójának sikerét. Fekete Péter úgy fogalmazott, hogy „soha még ilyen katarzisban nem volt része”.

 

Fotó  Incze László

 

"Tennessee Williams csodálatos lírai darabja méltó nyitány a kőszínházi szezon élére; ezzel a világirodalmi remekművel szeretne a társulat a békéscsabai közönségnek örömöt szerezni, maradandó élményt nyújtani" – hangsúlyozta az igazgató. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy a stúdiószínházat is szeretnék egyre több nézővel megkedveltetni. „Egészen közelről látni a játékot, a színészek arcát, mozgását, meghitt, intim környezetben átélni az élményt, más körülmények között, mint a nagyszínpadon – ez a szándékunk, és bízunk benne, hogy ez az előadás a stúdiószínházunkban új világot nyit meg közönségünk számára” – emelte ki Fekete Péter.

 

Seregi Zoltán F Vámos Zoltán

 

Seregi Zoltán, az Üvegfigurák rendezője elmondta, hogy 1993-ban Pécsett már rendezte a darabot, és régi vágya volt, hogy újra színre vihesse. Igyekszik elszakadni a színmű naturalizmusától, és inkább a visszaemlékezésekre, a lírai játékra helyezni a hangsúlyt.


„A külső hangulatot – a húsz évvel ezelőtti fotókkal ellentétben – most inkább filmbetétekkel ábrázoljuk. A történet egy csonka család próbálkozásait tárja elénk, hogy felszínen maradjanak, túléljenek. A mű eredetileg novellának készült, utána filmforgatókönyv lett belőle, tehát a vetítés a szerzőnek is fontos volt. Ami előadásunkban is nagy szerepet kapnak a korbeli amerikai filmrészletek, de egy másik vásznon az éppen beszélő színész arcát is vetítjük majd élő közeliben.” – sorolta Seregi Zoltán.

 

Üvegfigurák F Nyári Attila

 

Fekete Péter díszlettervezői minőségében arról szólt, hogy az előadás két idősíkban és térben játszódik: fenn a jellegzetes amerikai tűzlépcsőn a mai események zajlanak, lent a pástszerűen kialakított színpadon pedig a visszaemlékezések, a múltidézés kap teret. A színpad fölé lógatott üveghalak – az igazgató saját gyűjteményéből – akváriumi hangulat árasztanak majd, és a szimbolikus díszlet mellett kevés bútor lesz, amitől még inkább a színészek játéka kerül középpontba. Vesztergombi Anikó jelmezei pedig a 20-as, 30-as évek Amerikájának divatját idézik.


Jelmezterv F Nyári Attila

Tennessee Williams:
Üvegfigurák
színjáték 2 részben
Fordította: Bányai Géza

Amanda Wingfield, az anya   Kovács Edit
Laura Wingfield, a lánya   Kara Tünde
Tom Wingfield, a fia   Czitor Attila
Jim O'Connor, a látogató   Tege Antal

Súgó: Kiss Kata

Ügyelő: Szente Károly
Díszlet: Fekete Péter

Jelmeztervező: Vesztergombi Anikó
Díszlettervező asszisztens/Szcenikus: Egyed Zoltán
Rendezőasszisztens: Kiss Kata
Rendező: Seregi Zoltán

Bemutató 2013.október 25.
Díszbemutató: 2013. október 26.

Békéscsabai Jókai Színház



Forrás: Jókai Színház, magyarteatrum.hu
Fotók: A-team/Nyári Attila, Vámos Zoltán, Incze László


süti beállítások módosítása