'Kényelmesebb' évadot vár Dörner - 9 új tag érkezett az Újszínházba

Hét nagyszínpadi és két stúdiószínházi bemutatót tervez az idei évadban a budapesti Újszínház, amelynek társulata kilenc új színésszel bővült.

"Lényegesen kényelmesebb évadot várok, mint a nagyon sok munkával járó tavalyi első év" - mondta a teátrum élén második évadát megkezdő Dörner György. Az igazgató emlékeztetett: némileg "előre dolgoztak", három produkciójukból ugyanis nyáron már előbemutatót tartottak, erre azonban várakozásai szerint jövőre már nem lesz szükség.

 

 

c5946344aebf

 

 

Az új évad Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színművének bemutatójával indul: a vígjátékkal a keddi premier után csütörtökön még a Városmajori Szabadtéri Színpadon, majd szeptember 20-tól az Újszínház nagyszínpadán találkozhat a közönség.

 

A Bodolay Géza által rendezett előadás főbb szerepeit Szabó Sipos Barnabás, Jánosi Dávid, Nemes Wanda, Esztergályos Cecília, Császár Angela, Tordai Teri, Incze József, Bátyai Éva és Gregor Bernadett alakítják.

 

Októberben Jókai Mór A bolondok grófja című "énekes bohóságát" mutatja be a teátrum Ádám Tamás rendezésében. A békebeli hangulatot ígérő színmű főbb szerepeiben Almási Sándort, Helyey Lászlót, Szarvas Attilát, Szabó Sipos Barnabást és Nemes Wandát láthatja a közönség.

 

Még egy premierrel készülnek októberben: Szőke István Atilla Országjáró Mátyás király című zenés játékának ősbemutatóját Helyey László főszereplésével tűzik műsorra. Első színpadi művében a szerző összegyűjtötte a Mátyás-legendákat, amelyeket a Kökényessy Ági rendezte előadás Ökrös Csaba autentikus zenéjével és dalaival tár a közönség elé.


Az év bemutatóinak sorát novemberben Vaszary János A vörös bestia című vígjátéka zárja, majd 2014 januárjától Csurka István Házmestersirató című komédiája kerül a közönség elé.

 

A teátrum márciusra tervezi - Tordai Teri jutalomjátékaként - Harsányi Zsolt A bolond Ásvayné című darabjának premierjét, majd májusban Szabó Magda Az a szép, fényes nap című történelmi drámáját mutatják be.

 

A Bubik István Stúdiószínpadon novembertől Gyurkovics Tibor Kreutzer-szonáta című, Lev Tolsztoj kisregényéből írt komédiájával, majd 2014 áprilisától Csurka István Nagytakarítás című darabjával bővül a színház repertoárja.

 

A stúdiószínpad októbertől áprilisig minden hónap második hétfőjén Újszínházi beszélgetések címmel egy hétrészes irodalmi beszélgetéssorozatnak is otthont ad. A tervezett témák között szerepel a "Jókai-Mikszáth-Móricz-féle irodalmi pályaív" értékelése, a Csurka István-írások hátterének további felfedezése, a globalizált világ sajátos nemzeti irodalma Szőke István Atilla Országjáró Mátyás király című színjátékának tükrében, valamint az "elfelejtett" huszadik századi magyar irodalom.

 

Dörner György elmondta továbbá, hogy terveik között szerepel egy gyermekszínházi bemutató is. Az igazgató beszámolója szerint a társulatot a Nemzeti Színházba szerződő Bánsági Ildikó hagyta el, míg Timkó Eszter, Szakács Tibor, Jánosi Dávid, ifj. Jászai László, Kautzky Armand, Lux Ádám, Incze József és Mihályi Győző csatlakozott az Újszínházhoz.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása