Babarczy Szatmárnémetiben rendez - Jubilál a Harag György Társulat

11 premierrel, három stúdióprodukcióval és beavató színházzal ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az új évadban Babarczy László a Tasnádi testvérek és Vidnyánszky Attila is rendez majd egy-egy darabot.

Az évad első premierjét október 4. és 6. között tartják, amelyen  Móricz Zsigmond Rokonok című regényének színpadi adaptációját mutatják be Babarczy László rendezésében.

 

Az idei évadban a Rokonok mellett bérletben láthatják a nézők a Tasnádi testvérek által jegyzett Finitot. A színmű rendezője Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője. A tavalyi évadhoz hasonlóan idén is bekerült a repertoárba a Tasnádi testvérek Világjobbítók című produkciója, valamint a Malacbefőtt című előadás is.

 

 

babarczy

Babarczy László a Rokonok című darabot rendezi Szatmárnémetiben

 

 

Év végén a színház igazgatója Bessenyei István rendezésében tűzik műsorra a Fekete Péter című zenés darabot, amelyet Eisemann Mihály, Somogyi Gyula és Zágon István írt. A szilveszteri produkció január és február folyamán bérletben is látogatható, csakúgy, mint Csiki Zsolt rendezésében a Mirandolina című mű. A Carlo Goldoni olasz komédiaíró műve alapján készült darabot ifjúsági bérlettel nézhetik meg az érdeklődők.

 

Lendvai Zoltán, aki korábban a Portugál, A Senák és a Györgyike, drága gyermek című előadásokat rendezte, idén Ibsen A nép ellensége című művét viszi színre.

 

Bérletcserében a nagyváradi Szigligeti Színház Kaviár és lencse című előadása látható: a Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi szerzőpáros művéből készített produkciót szintén Lendvai Zoltán rendezi.

 

A fiatalabb korosztálynak szól a kézdivásárhelyi Városi Színház bérletcserében játszott vendégelőadása: Carlo Goldoni Bugrisok című művét Balogh Attila állította színpadra.

 

Buzogány Béla rendezésében mutatják be az Állati jó dalfesztivál című művet: a nyírbátori Talán Teátrum igazgatója által jegyzett zenés darab kifejezetten gyerekeknek készült. 

 

A  színházépület felújítási munkálatai miatt több helyszínen is lesznek előadások: fontos szerephez jutnak a stúdióprodukciók, amelyeknek egy részét  a szakszervezetek művelődési házában, színpadi nézőtérrel mutatják be. Az első Szophoklész Antigonéja, amely Benedek Zsolt dramaturg és fordító munkája. Az előadás rendezője a Harag György Társulat fiatal tagja, Balogh Attila, akit a Trakhiszi nők című művéből készített színpadi munkájáért debüt-díjra jelölt korábban a Román Színházi Szövetség (UNITER).

 

Kányádi Szilárd rendezésében mutatják be - ugyancsak színpadi nézőtérrel - Kányádi Sándor Ünnepek Háza című drámáját, amelyet korábban Kovács Ferenc rendezésében játszotta a társulat. A darab ősbemutatóját 1971. március 21-én tartották Szatmáron. 

 

 

DSCN1303

 

 

Több produkciót készítenek az Ács Alajos Stúdióban is, ahol először Schwajda György Himnusz című kétszereplős darabját tűzik műsorra Csiki Zsolt rendezésében. A produkció premierjét a 60. ünnepi évad alkalmából tartják, de a stúdióbérlet kínálatában is szerepel.  

 

Bogdán Zsolt kétszeres UNITER-díjas és Jászai-díjas érdemes művész Ady-estjét  szintén az  Ács Alajos Stúdióban játsszák, „Függök ezen a zord élet-párkányon...” címmel.  Az egyéni műsor szerkesztő-rendezője Szugyiczky István lesz. A stúdióbérlet kínálatában szerepel még Bicskei Zsuzsa „Magam talán középre állok” című Pilinszky-estje is.

 

Az évad során bemutatják a Kányádi Szilárd és Bessenyei Gedő István szerzőpáros által jegyzett Bűneink árán című produkciót is. A darabot felolvasó-színházi keretek között mutatják be Kányádi Szilárd rendezésében. 

 

Idén először beavatószínházi előadást is készít a társulat, amelynek címe Segítsd a királyt. Az előadást Ratkó József nyíregyházi költő drámájából állítja színpadra Tasnádi Csaba rendező.

 

A legkisebbeknek három bábelőadást kínál az idén tízéves fennállását ünneplő Brighella Bábtagozat. Ezek közül az első a Tündérkert című gyermekversekből összeállított zenés előadás Bandura Emese megbízott tagozatvezető rendezésében.

 

A második, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt produkció az angol Joel Chandler Harris történeteiből összeállított darab, amelyet Mesék a nyúlról és a rókáról címmel játszanak a bábtagozat művészei. Az előadás rendezője a a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója Sramó Gábor.

 

Az évad utolsó bábelőadása Benedek Elek A táltos kecske című meséjének színpadi adaptációja Bandura Emese rendezésében. Felújítják a Világjobbítók, a Nyugati világ bajnoka, a Ludas Matyi Szatmárban és a Boldogságia című darabokat, valamint a bábelőadások közül a Pöttöm Pannát és a Majolenka hercegkisasszonyt. Májusban a Liselotte és a „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című stúdiótermi előadásokat láthatják az érdeklődők.

 

A  repertoárban helyet kap még a budapesti Nemzeti Színház új produkciója Vidnyánszky Attila rendezésében, amely Tamási Áron Vitéz lélek című művének alapján készült. A Nemzeti társulata idén mutatkozik be először Szatmárnémetiben, ahol a szeptember 27-i budapesti bemutatót követően lépnek színpadra.

 

Idén is több kísérőrendezvényt szervez majd a Harag György Társulat, úgy mint a a színházi nyílt napot, nyílt próbákat és a díjnyertes diákszínjátszók seregszemléjét. Megemlékezik majd a Magyar Dráma Napjáról, a Színházi Világnapról, a Magyar Költészet Napjáról és emléknapot szentel a holokauszt valamint a kommunizmus színészáldozatainak. 

 



Forrás: Színház.hu, Harag György Társulat

 

süti beállítások módosítása