Kiosztották a városmajori nyári színházi szemle díjait

Kiosztották a Városmajori Szabadtéri Színpadon nyári rendezett színházi szemle díjait: a beregszászi Liliomfi kapta a legjobb előadásnak és a legjobb rendezésnek járó elismerést.

A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként most hétfőn adták át a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 15. és július 18. között megrendezett színházi szemle díjait - áll a Szabad Tér Színház közleményében.

 

A Városmajori Szabadtéri Színpadon idén megújult formában rendezték meg a színház szemlét: hét nem budapesti színház nyolc legjobb szórakoztató előadása szerepelt a programban, amelyet a szervezők a színházak ajánlásai alapján, a 2012/2013-as évad bemutatóiból válogatva állítottak össze.

 

A műsoron a nyíregyházi, a kaposvári, a szombathelyi, a kecskeméti, a beregszászi és a székesfehérvári színház egy-egy előadását láthatták az érdeklődők, Veszprémből két előadás szerepelt a válogatásban.

 

szinhazi szemle dijazottak

 

A programot ötfős szakmai zsűri értékelte: Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat kulturális, turisztikai és sport főosztályának vezetője, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője, Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Nagyszentpéteri Miklós, az Operaház magántáncosa és Ács Viktória néző öt kategóriában díjazta a produkciókat.

 

A legjobb előadás és legjobb rendezés díját a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Liliomfi című előadása kapta, amely egy korábbi bemutató felújításaként szerepel újra a beregszászi társulat repertoárján. A Vidnyánszky Attila által rendezett darabot október elején két alkalommal a Nemzeti Színházban is bemutatják. Az előadásban nyújtott teljesítményéért Rácz József elnyerte a legjobb férfi színész díját.

 

A legjobb színésznő díját megosztva Trokán Nóra a kecskeméti Katona József Színház Chioggiai csetepaté előadásában nyújtott alakításáért és Trokán Anna a Veszprémi Petőfi Színház A Tündérlaki lányok című előadásában nyújtott alakításáért vehette át. A legjobb mellékszereplőnek járó elismerést szintén megosztva kapta Hirtling István a Család ellen nincs orvosság és Porogi Ádám a Chioggiai csetepaté című előadásban nyújtott játékáért. A különdíjat a legjobb színházi zenéért a Söndörgő együttes érdemelte ki a kaposvári színház Cigánytábor az égbe megy című előadásával.

 

A díjkiosztón Bán Teodóra fesztiváligazgató kiemelte: a szemle produkcióira mintegy hatezren váltottak jegyet, az előadások mindegyike telt ház előtt zajlott. Idén első alkalommal a nézők is szavazhattak a legjobb előadásra: a közönségdíjat a székesfehérvári Vörösmarty Színház Lendvai Zoltán által rendezett Család ellen nincs orvosság című előadása nyerte.

 

Az alkotók pénzdíjat, az Ajka Kristály gravírozott ólomüveg vázáját és emléklapot vehettek át.

 

A Városmajori Színházi Szemle az idén tízéves Budapesti Nyári Fesztivál programsorozataként évek óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a vidéki és határon túli társulatoknak, a rendezvény elsősorban a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt. Jövőre tovább szeretnék emelni a szemle rangját, ezért felkért szakemberek válogatják a programot a 2013. március 1. és 2014. március 20. között bemutatott előadásokból.

süti beállítások módosítása