Vetítés, Falstaff főpróba, modern balett - Ingyenes programokkal nyit az Opera

Szeptember 21-én a francia rendező, Arnaud Bernard színrevitelében mutatják be Verdi Falstaffját az Operában. 

A mű 2004 óta nem volt színen, visszatérése a születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő szerzőhöz is méltó: szabadtéri kivetítéssel és kora délutántól ingyenes programsorozattal várják a közönséget. Este először áll dobogóra az Opera új megbízott főzeneigazgatójaként Halász Péter. A Falstaff nyilvános főpróbáját a Mindenki Operája sorozatban szeptember 19-én tartja az Operaház. 

 

A szombati eseménysorozat 16 órakor kezdődik Menotti: A telefon című operájának élő előadásával. A kétszereplős opera miniszínpadául a Hajós utcai szfinx szobor mögötti terület szolgál. A félórás előadást követően, fél öttől már kisfilmeket vetítenek a Falstaff szabadtéri közvetítésére érkezőknek az Operaház főbejárata előtti nagyszínpadon, amely előtt – az ismét lezárt Andrássy úti aszfalton – kétezer fős nézőteret alakítanak ki.

 

Hassay Zsófia Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter köszöntője után, zenés produkciókat és modern balettet láthatnak az érdeklődők. A premier előtti szabadtéri előadás az Operaház, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, valamint Terézváros Önkormányzata együttműködésében valósul meg. A színpadra a szövetség öltözéktervezői nyolc darab, három méter magas óriásbabát készítettek – ezekből bújnak elő a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, akik Jellinek György koreográfiáját adják elő.

 

opera feny

 

A díszlet, akárcsak az előadás, Liszt örökérvényű művészete előtt tiszteleg. A 19 órakor kezdődő előadás előtt aztán benépesül az Operaház is: az autómentes napon biciklin kerekeznek be az opera és a balett szentélyébe. A vezető operaénekesek mellett két keréken érkeznek a Magyar Nemzeti Balett szólistái is: Aliya Tanikpayeva – az Étoile –, Simon István, Pap Adrienn, Oláh Zoltán, Felméry Lili, Leblanc Gergely, Jessica Carulla Leon és Liebich Roland, akik jelenlétükkel a megnyíló évad egy-egy bemutatóját képviselik. 


Mindeközben a dalszínházban az esti előadásra készülnek a díszítők, különös figyelemmel ügyelve az egyik díszletelemre: egy olyan 9 méter magas és 14 méter széles fára, amit 3D-ben láttat a tervező. A hatalmas fa gyártása az Operaház díszletműhelyében zajlott; a különleges – nem vetített – 3D-s forma elkészítésének csupán előtanulmánya csaknem egy hónapot vett igénybe. A látványvilágot maga a rendező, Arnaud Bernard álmodta meg, aki – Milánó, Bilbao és Lausanne operaszínpadai után Budapesten – tizenharmadszor viszi színre ezt a Verdi-remeket, amelyről így vall:

 

Verdi a Falstaffot nem testamentumként, hanem operai életművének kiteljesítése, és ezzel annak megkoronázása gyanánt komponálta. A Falstaff  rendkívüli mesterségbeli tudással megalkotott, filozofikus vígopera, amely feltárja előttünk derűs melankóliáját és az időskor bölcsességét.” Bernard megfogalmazása szerint a mű hatalmas érdeme, hogy a teljes embert fejezi ki annak összetettségével, rejtett oldalaival és örök ellentmondásaival együtt. 

 

A címszerepet Kiril Manolov alakítja. A bolgár bariton előtt sorra nyílnak meg Európa színpadai, karrierje az utóbbi esztendőkben egyre inkább kiteljesedik. Budapest után Zágráb, Lucca, majd Ravenna operaházai várják. A darabban Mrs. Quickly szerepében ismét itthon üdvözölhetjük nemzetközi hírű mezzoszopránt Budai Líviát, akinek pályája során nemcsak e kontinens – többek közt London, Hamburg, Róma, Firenze, Bologna, Róma és Barcelona – operarajongói tapsoltak, hanem a New York-i Metropolitan közönsége is, ahol Luciano Pavarotti és Joan Sutherland partnereként debütált.

 

1174758 10151645662528181 488676913 n
A darabot az Operaház új megbízott főzeneigazgatója Halász Péter dirigálja, aki kiemelte: „Az idős szerzők gyakran melankóliába, miszticizmusba fordulnak életük végén. Kevés példa van arra a művészetben, amit Verdi produkált, hogy bölcs mosollyal és élettapasztalattal áthatott, de könnyed, fiatalos mű szülessék egy hosszú alkotói pálya végén. A mester egy halhatatlan remekművel és egy nagy, szeretetteljes, életigenlő mosollyal ajándékozott meg bennünket" - hangsúlyozta a megbízott főzeneigazgató.

Kiemelt partnere, az MTVA együttműködésével élő adásban közvetítik a Falstaff 2013-as premierjét, azok kedvéért, akik nem tudnak a fővárosba utazni.
A délutáni, nagyszínpadi műsorszámokban közreműködnek az Operaházy Borlovagok. Az Opera szezonnyitó bemutatója után folytatódik a szabadtéri eseménysorozat: a Magyar Nemzeti Balett művészeinek produkcióját 22 óra után is megismétlik a sötét égbolt alatt, az Operaházra vetített különleges videóinstallációk előterében. A vetítéssel és a ruhaszobrokkal kapcsolatot teremtő modern koreográfiával fejezik be az évadnyitó estet.  


A ruhaszobrok alkotói: Földi Kinga, Latin Anna, Surányi Szilárd, Simonffy Márta, Kormány Vera és Dúzs Melinda. A videóinstallációkat Lóránt Demeter, Nagy Gábor, Gábor Éva Mária, Pál Gábor és Balogh Zsolt tervezte.

Falstaff nyilvános főpróbáját a Mindenki Operája sorozatban szeptember 19-én tartja az Operaház. Az eseményre csaknem ezer határon túli vendég látogat el Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, a Vajdaságból, de még Svájcból és Németországból is érkeznek külhoni magyarok, akik közül több, mint harmincan a Magyar Állami Operaházban, ünnepélyes keretek között teszik le állampolgársági esküjüket.

 

A sajtótájékoztatóról képekben:

 

opera

1.Fotók: Nagy Attila
opera 2

2.

opera 3

3.

opera 4

4.

opera 5

5.

opra1

6.

 

GIUSEPPE VERDI: FALSTAFF
Bemutató a Magyar Állami Operaházban
2013. szeptember 21.

Rendező Arnaud Bernard
Díszlettervező Arnaud Bernard
Jelmeztervező Arnaud Bernard, Závodszky Dalma
Karmester Halász Péter
Sir John Falstaff Kiril Manolov
Ford Alik Abdukayumov
Fenton Balczó Péter
dr. Cajus Megyesi Zoltán
Pistola Gábor Géza
Bardolfo Horváth István
Mrs. Alice Ford Fodor Beatrix
Nannetta Baráth Emőke
Mrs. Quickly Budai Lívia
Mrs. Meg Page Gál Erika
 
 

süti beállítások módosítása