Visszatér a Bolsojba a társulat igazgatója, Szergej Filin

A Bolsoj jövő keddi társulati ülésére várják Szergej Filint. A balett-társulat művészeti igazgatója németországi gyógykezeléséről tér vissza Moszkvába, ahol január 17-én szenvedett súlyos szem- és arcsérüléseket egy kénsavas támadásban.

"Nagyon várjuk ezt a pillanatot, és örülünk annak, hogy Szergej Filin szeptember 17-én velünk lesz. Biztos vagyok abban, hogy jelenléte újabb lendületet ad nekünk, annál is inkább, hogy az új, 238. évadban kiváltképp érdekes munka vár ránk" - nyilatkozta Galina Sztyepanyenko, aki sérülése óta helyettesíti a Bolsoj balett-társulatának művészeti vezetőjét.

 

20130402-szergej-filin-a-moszkvai-nagy3

 

Katyerina Novikova, a színház szóvivője elmondta, hogy Filin szeretné kihirdetni a jövő héten a kollektíva programját. A műsortervet vele együtt alakították ki, ezért is logikus, hogy ő maga jelentse be. A művészeti vezetőre Vlagyimir Urin, a Bolsoj júliusban kinevezett új vezérigazgatója is számít.


Szergej Filint február óta a németországi Aachen egyik klinikáján több mint 20 műtéten esett át. Elsősorban a kénsavas támadás miatt szinte teljesen elvesztett látását próbálják visszaadni. Bal szemének állapotát sikerült stabilizálni, jobb szemével azonban továbbra sem lát.


A világhírű moszkvai Nagyszínházat több botrány is megrázta az utóbbi két évben. Nyáron például eltávolították a Szergej Filinnel és a Bolsoj vezetésével szembehelyezkedő Nyikolaj Ciszkaridze grúz származású vezető táncos-pedagógust. Az orosz és nemzetközi közvéleményt és a művészvilágot leginkább a Szergej Filin elleni januári támadás sokkolta.

 

Az ügyben három embert vettek őrizetbe. Pavel Dmitricsenkót, a Bolsoj egyik vezető táncosát azzal gyanúsítják, hogy szakmai féltékenységből tervelte ki és rendelte meg a támadást. Egy Jurij Zaruckij nevű férfi, akit azzal vádolnak, hogy kénsavat fröcskölt Szergej Filin arcába, magára vállalta az ügyet. Andrej Lipatov a feltételezett elkövetőt szállította a támadás helyszínére, Filin lakása közelébe.

 

A moszkvai Taganszkij kerületi bíróság október 18-ig meghosszabbította a támadás három feltételezett elkövetőjének vizsgálati fogságát. A nyomozóhatóság ugyanakkor azt kérte, hogy a bíróság rövidítse le Pavel Dmitricsenko vádlottnak a vizsgálati anyaggal megismerkedésre adott időt, mivel úgy tartják, hogy a táncos húzza az időt.

 

 

 

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása