Mundruczó Kornél rendezése a BITEF-en

A szokásosnál kevesebb, tizenkét előadással rendezik meg idén a belgrádi nemzetközi színházi fesztivált (BITEF), amelynek programjában Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című rendezése is szerepel.

A BITEF honlapján olvasható információk szerint a 47. szemlére a szerbiai társulatok mellett Németországból, Szlovéniából, Franciaországból, Csehországból, Horvátországból, Montenegróból és Magyarországról is érkeznek fellépők. 

 

A fesztivál szeptember 22-én kezdődik Before your very eyes (A szemed láttára) című német előadással és Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című rendezésével zárul október 1-jén.

 

nehez


A nyolc országból érkező színházi előadások közül hármat többször is játszanak, ezek között van a Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukciójában, a Proton Színház gyártásában készült Nehéz istennek lenni is, amelyet a fesztivál két utolsó napján nézhet meg a belgrádi közönség.

 

Az idei fesztivál mottója - Nehéz lenni - is Mundruczó előadásának címéből származik. A szervezők a sajtónak korábban azzal indokolták a jelmondatot, hogy az idei előadások a világ és környezetünk gondjaira hívják fel a figyelmet, ugyanakkor egzisztenciális kérdéseket vetnek fel, és több darab is politikai témát dolgoz fel.


A szemle fődíjának esélyeseit egyelőre nem latolgatják a szerb fővárosban, a díjazottakról és győztesekről nemzetközi zsűri dönt, amelyet Christian Holtzhauer dramaturg vezet, tagjai pedig Yana Ross litván rendező, Igor Ruzic horvát színikritikus, Urbán András szerbiai rendező, valamint Filip Vujosevic szerb dramaturg.

 

Mundruczó Kornél egyébként három évvel ezelőtt a Frankenstein-terv című előadásáért megkapta a BITEF különdíját.

süti beállítások módosítása