Az Ösvény - Szentendrén vendégszerepel az RS9

Szeptember 27-én mutatják be az Ösvény című előadást az  RS9 Társulat vendégjátékaként Szentendrén.

A létrejött előadásban hangsúlyos szerepet kapott az árnyjáték, mint színpadi forma. Az ősi színházi formanyelv a jávai és a kínai hagyományból származik. 

 

 

Darabismertető:

 

„A világ, Govinda barátom, nem tökéletlen, nincs is bosszú úton a tökéletesség felé: nem; hanem tökéletes minden pillanatban, minden bűn magában hordja a kegyelmet is, minden kisgyermekben benne van az aggastyán, a csecsemőben a halál, minden haldoklóban az örök élet." 

A Nobel-díjas író 1922-ben megjelent könyve a keleti és nyugati gondolatvilág határmezsgyéjén mozog. A főhős, Sziddhárta, az ifjú brahmana útra kel apja házából, hogy meglelje az élet értelmét. Az aszkétáktól éhezni, várni, böjtölni és gondolkodni tanul. Megismeri a nagy Buddhát, de nem szegődik tanítványául, mint kedves barátja és kísérője, Govinda, hanem a puszta tanítások helyett az élet érzéki valóságának megismerésére törekszik. A szerelem, a házasság, a játékszenvedély mind-mind állomásai lesznek életének, mely az önzetlen szeretet és a fájdalmas lemondás megtapasztalásával ér el a végső bölcsességhez.
Hesse írásaiban az európai kultúra, jelesül a német misztika ( Jacob Böhme, Eckhart mester) ugyanolyan jelentőségű, mint a keleti. A kereszténységből a szeretet, a távol-keleti vallásokból pedig az Egység gondolata hatott rá a legerősebben. 

 

 

 AZ ÖSVÉNY
ÁRNY/szín/JÁTÉK 
Hermann Hesse Sziddhárta c. hindu regéje nyomán színpadra alkalmazta és rendezte:
Veres Dóra
 
Szereplők:

Álmosd Phaedra

Csáki Rita

Jászberényi Gábor

Jáger Szabolcs

Hannus Zoltán

Tamási Leonárd
Zene: Vedres Csaba

Ravi Shankar & George Harrison

Lama Gyurme

Jean Philippe Rykiel

Philip Glass
Videovágás, animáció: Csáki Rita
Koreográfia: Veres Dóra, Balogh Margit
Fény- és hangtechnika: Balogh Benedek
Díszlet kivitelezés: Gombos László - Pure Effect



süti beállítások módosítása