Sitcommal, performansszal és nyílt próbával vár a Jurányi

Kezdődik az évad a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, amely október 29-én ünnepli első születésnapját. Improvizációs előadásokat, színházi sitcomot terveznek és a Dumaszínházzal is együttműködés indul az idén, így kabaré és stand-up produkciókat is láthat a közönség.


Az idei évadban szeretnék megvalósítani azt a művészeti profilt, azt a működési formát, amit már a Jurányi Inkubátorház megnyitásakor terveztek, csak éppen energia és idő hiányában még nem tudták teljes körűen megvalósítani - olvasható a Füge Produkció közleményében.
Mint írják, produkciós házként elsősorban a gyártásra szeretnének koncentrálni. Különböző - elsősorban a Jurányi Inkubátorházban dolgozó - csapatok próbálnak náluk egy-egy hetet, tevékenységük pedig nyilvános próbával, munkabemutatóval, műhelymunkával zárul.

 

 kulturhirek nyilt nap juranyi h

 

Továbbra is céljuk, hogy a Jurányi, mint aktív közösségi tér nyitott kapukkal - kiállításokkal, színházi programokkal, könyvbemutatókkal, performanszokkal, beszélgetésekkel és szakmai találkozókkal - fogadja a művészeket és a látogatókat. A jövőben is több mint 50 alkotói csoportnak, művésznek igyekeznek optimális infrastrukturális és szellemi teret biztosítani.

 

A Jurányi színházi arculatát állandó repertoár határozza meg: a Gólem Színház Lefitymálva című előadásától, a TÁP Színház Furniture című új bemutatóján át, a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavető című darabjáig láthatók náluk produkciók. Emellett egyszeri kulturális eseményeket is szerveznek: egy-egy színházi előadáshoz kötődő szakmai beszélgetést, kiállítás megnyitóhoz kapcsolódó performanszt, nyilvános műhelymunkákat, kreatív, élő installációkat. Közösségi házként igyekeznek közös munkára, együttgondolkodásra motiválni az itt lévő csapatokat, ezért felkértek néhány alkotói csoportot, hogy elsősorban a náluk dolgozó művészekben gondolkozva hozzanak létre eseményeket, produkciókat, projekteket.


A Jurányiban Kárpáti Péter és a Titkos Társulat októbertől Színházi jammelés címmel indít el improvizációs előadásokat, Kovács Dániel és Dömötör András pedig Művház címmel havonta jelentkező sitcomot szervez a Katonában Gondnokság címmel futó produkció folytatásaként. A főbb szerepekben Szamosi Zsófi, Mészáros Piroska, Vajda Milán, Schruff Milán és Tamási Zoltán lesz látható.

 

Ebben az évadban indul útjára a Dumaszínház és a FÜGE együttműködése is, a Cabaret Ma, amely új, független humoros produkciók létrehozását célozza meg. A közönség októbertől az évad végéig a tervek szerint öt kabaré bemutatót és havonta jelentkező stand-up produkciókat láthat, amelyek helyszíne részben a Jurányi lesz. Az együttműködés egyik része egy alternatív stand-up projekt. Ennek első bemutatója Férfi szexualitás címmel novemberben lesz Bánki Gergely, Janklovics Péter és Vinnai András közreműködésével.
Októberben a Jurányi Inkubátorház születésnapjára tervezett eseménnyel indítják útjára az Újirány Klubot, amelynek keretein belül esténként a könnyedebb műfajoknak adják át a terepet, fiatal színész-zenekarok és a független színházi terület ismert lemezlovasainak fellépésével.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása