Trilógia - Agota Kristof könyvbemutató a Szkénében

Agota Kristof magyar származású svájci írónő kultuszregényét, A nagy füzetet is tartalmazó Trilógia a XX. századi emigráns irodalom alapműve. Közel negyven nyelvre fordították le. A kötet most új köntösben jelenik meg a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában.

Trilogia

 

 

Beszélgetéssel kötik egybe a könyvbemutatót

 

A kötetbemutatón Veiszer Alinda vendége lesz Szász János, a film rendezője és Horváth Csaba, a színpadi adaptáció rendezője, akik a kisregény, a film és a színdarab kapcsán beszélgetnek majd.


A beszélgetés időpontja: október 7., (hétfő), 17.30 óra
Helyszíne: a Szkéné Színpad melletti kiselőadó, "K" épület, II. emelet. (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.)
A nagy füzetből készített film elnyerte a fesztivál fődíját Karlovy Varyban, valamint jövőre, az Oscar-díjért is versenybe száll.
A filmet szeptember 19-től vetítik a hazai mozik. 

 

Újra látható a Forte és a Szkéné koprodukciója


A színpadi adaptációt februárban mutatta be a Szkéné Színház a FORTE Társulat és a Szkéné Színház koprodukciójában. Az előadás nagy sikerrel szerepelt nyáron több fesztiválon is, a hazai színikritikusok pedig három díjra is jelölték: 

  • -legjobb független színházi előadás
  • -legjobb színházi előadás
  • -legjobb zene (Ökrös Csaba)

Az előadást legközelebb október 14-én és 30-án, valamint november 30-án láthatják a Szkéné Színházban.

 

A nagy füzetről


Agota Kristof remekművének testvérregényei éppoly szétválaszthatatlanok, mint főhősei, az ikerfiúk. Claus és Lucas gyötrelmes köteléke, összetartozása és különválása megragadó allegóriája mindazon erőknek, melyek Közép-Európa hadszínterein testvérek sokaságának fájdalmas elválását kényszerítették ki. A gyerekeket szüleik a fenyegető háború elől nagyanyjukhoz, egy vidéki kisvárosba menekítik, ahol túlélésüket az ikrek csakis a gonoszság és a kegyetlenség iskoláját kijárva biztosíthatják. 

Történetük borzongató nyersességét, boldogtalanságát lenyűgözően tükrözi a regény prózanyelvének hűvös szenvtelensége, a kimért mondatok szikársága.                                                                                    

A szenvedésnek ez a megrázó és kegyetlenül lélekbe markoló regénye a XX. század magyar emigráns irodalmának egyik legkiemelkedőbb műve.


Agota Kristof magyar származású svájci író, aki 1956-ban családjával Svájcba emigrált. Eleinte anyanyelvén írt verseket, aztán franciára váltva színdarabokat és hangjátékokat, végül regényeket. 2011-ben, halála előtt néhány hónappal Kossuth-díjat kapott.










Agota Kristof: Trilógia

A Nagy Füzet – A bizonyíték – A harmadik hazugság

130x185 mm, 480 oldal, ára: 2.990,- Ft

 Cartaphilus Könyvkiadó, 2013.

süti beállítások módosítása