Eszter hagyatéka - Huszárik Kata újra színpadra lép

Az Átrium Film-Színházban mutatja be október 15-én a Márai Sándor azonos című regénye alapján készült Eszter hagyatéka című mű színpadi változatát a Spirit Színház. 

A darab most először kerül Budapesten színpadra Pataki Éva átiratában, az újvidéki Lénárd Róbert rendezésében. Eszter szerepében Huszárik Kata hosszú szünet után lép ismét budapesti színpadra.
 
Az alkotók ajánlója a darab elé:
 
Eszter, egy középkorú nő, akit „az élet oly csodásan megajándékozott és oly tökéletesen kirabolt”, elszegényedett kisnemesi miliőben éli életét Nunuval, a családi rokonnal, és a ház barátaival, Tiborral és Endrével. E csipkerózsika-álmot alvó, titkokat féltve őrző mindennapokba, egy távirat tör be. Lajos visszatér. Húsz év után visszatér. Lajos, Eszter nagy szerelme, a férfi aki kirabolta őt, a hazug, aki őt szerette és mégis nővérét, Vilmát vette el feleségül. Lajos bájától és romboló erejétől Eszter körül mindenki fél, hiszen mindenkinek van veszteni valója…. de vajon miképpen fogadja Eszter a visszatérést? Meg tudott-e bocsátani vagy sem, s egyáltalán mi áll a hazaérkezés mögött? „Látod, Eszter, a viszontlátás csaknem rejtélyesebben izgalmas, mint az első találkozás…”
 
eszter hagyateka
 

Huszárik Kata így nyilatkozott Szolnokról való távozásáról:

 

"Ma már abban is fel tudom fedezni a jót, hogy tavaly kirúgtak a szolnoki Szigligeti Színházból, ami derült égből villámcsapásként ért…

– Pedig óriási sikered volt Márai Kaland című drámájában Mécs Károllyal.

– Valóban siker volt, „elhallatszott” Budapestig… Ezért döbbentem meg, amikor tavaly márciusban az igazgatónk közölte, hogy nem tud szerepet adni a következő évadra. Esetleg a szobaszínházban lesz valami… Márciusban egy színész már sakk-matt helyzetben van, hiszen mindenütt lezajlottak a szerződtetések, és kész a következő évad terve. Hozzá kell tennem, én annak ellenére, hogy Zuglóban élek a családommal, nagyon szeretem Szolnokot, a színházat és a kollégákat. Jó szerepeket játszhattam, ott ismertem meg a férjemet… Ha nem szerettem volna, hogyan ingázhattam tizenöt éven át? A Budapest és Szolnok közötti utat bekötött szemmel is végigjárnám, ismerek minden fát, bokrot… Persze az jólesett, hogy a kollégáim szót akartak emelni értem – én beszéltem le őket, talán büszkeségből… –, és az általuk szervezett búcsúbuli is megható volt. De azt sem tagadom, hogy az igazgatói döntés fenekestül felforgatta a családunk életét! Hiszen a férjem táncos-koreográfus.Csakhogy a táncosoknak nehezebb, mint a színészeknek. Korábban kiöregszenek, kevesebb a lehetőségük. Tudod, mi a munkája a férjemnek, aki kiváló táncos volt, és ha nem kellene pénzt keresnie, remek koreográfiákat csinálhatna? Közel két éve fegyveres őr, és mindketten örülünk, hogy van biztos állása.

 


– Azt mondtad, hogy ebben a történetben is fel tudod fedezni a jót.

Hogyne! Tavaly szeptemberben kezdte a kisfiunk az iskolát, ami nagyon fontos egy gyerek életében. Általában az első osztályban dől el, hogy szeret-e később tanulni, egészséges marad-e az önértékelése... Ő mozgékony, csupa energia gyerek, négy-öt felnőttet tud „elhasználni” egy nap alatt – ezt a fiús anyukák biztosan értik… –, neki nagyon jó, hogy nem ingázom, nem rohanok próbákra és esti előadásokra. Én ébresztem, majd viszem iskolába, én látom, milyen hangulatban jön haza, sokat beszélgetek vele, és lefektetem esténként. Ha jól meggondolom, nem lett volna bátorságom ahhoz, hogy miatta azt mondjam, első osztályos korában nem járok naponta-hetente Szolnokra…

– Nincs harag benned?

– Nem akarom magam jobbnak mutatni, mint amilyen vagyok. Te egy szelíd pitbullal beszélgetsz. Ne nevess, megmagyarázom! Általában sokáig tűrök csöndben, de ha betelik a pohár, megvadulok. Tehát nem mondhatom, hogy nincs bennem harag, de azt igen, hogy rend van a lelkemben. Hívő emberként azt gondolom, hogy nemcsak imádkoznom kell, hogy „legyen meg a te akaratod”, hanem eszerint kell élnem is. És hiszek abban, hogy a rossz mindig a jobb jövő kapuja! Például ez a szünet – persze hiányzik a színház, nem tagadom – arra is jó volt, hogy végiggondoljam, hol tartunk". Folytatást a Nők Lapja oldalán talál.

 

Perjés János alapító a Spirit Színházról és a Márai darabról:

Ez az évad vízválasztó életünkben, hiszen nagyobb terekben, nagyszabású műveken keresztül bizonyítom be azt a hitemet, hogy általában az az ember jut a legmesszebb, aki hajlandó merni és csinálni - mondja Perjés János a Spirit vezetője.
„Egy óvatos hajó soha nem jut messze a kikötőtől.” Ilyen óvatos „hajó” Eszter, Márai Sándor hősnője. Az Eszter hagyatéka című bemutatónk hangsúlyozza azt, hogy „mindenki várja, hogy a sorsa jobbra forduljon. A baj az, hogy már egészen okosak, kitanultak és óvatosak vagyunk, és nem merünk kívánni. A valószínűtlenül oktató esztendők megtanítottak reá, hogy vágyainkban is óvatosak legyünk.” 

 

spirit eszter hagyateka

 

Márai Sándor: ESZTER HAGYATÉKA 
Érzéki megemlékezés szünet nélkül

Márai Sándor azonos című regényét színpadra alkalmazta:
Pataki Éva

Eszter HUSZÁRIK KATA
Nunu, családi rokon ZSURZS KATI
Lajos, Eszter sógora KIRÁLY ATTILA
Éva, Lajos lánya SIPOS VERA
Tibor, a család barátja DÓZSA ZOLTÁN
Endre, közjegyző PERJÉS JÁNOS
Olga, elvált nő VÁSÁRI MÓNIKA

Rendező LÉNÁRD RÓBERT (Újvidék)

Bemutató: 2013. október 15. Átrium Film-Színház



süti beállítások módosítása