50 év után újra színészt neveztek ki a brit Nemzeti Színház élére

Lawrence Olivier mintegy ötven évvel ezelőtti igazgatósága óta a kedden kinevezett Rufus Norris személyében először ül színész a brit Nemzeti Színház vezetői székébe.


A manapság elsősorban rendezőként dolgozó 48 éves Norris 2015 áprilisától veszi át a brit színjátszás fellegvárának számító londoni intézmény vezetését, amelyet Nicholas Hytner leköszönő direktor egy sikerekben bővelkedő évtizeddel a háta mögött ad át utódjának.

A színház előadásait csak a tavalyi évadban mintegy 3,6 millió ember látogatta szerte a világból, illetve követte távolról a mozikban zajló élő közvetítések révén. A jegyek eladásából mintegy 87 millió fontos (több mint harmincmilliárd forintos) bevétel könyvelt el a színház.

 

Rufus-Norris


Rufus Norris elmondta, érzi a feladat súlyát, de igyekszik "ízléssel" nyúlni Hytner művéhez, és szeretné folytatni elődje fiatalokat és változatos közönséget megszólító törekvéseit.


A színdarabok, operák és musicalek merész és kísérletező rendezőjeként híressé vált új igazgató a londoni Royal Academy of Dramatic Art színész szakán végezte tanulmányait. "Nem voltam olyan tehetséges, mint Lawrence Olivier" - jegyezte meg.

Öt évig a mindig új utakat kereső Young Vic társigazgatója volt, és a Nemzeti Színházban is számos darabot rendezett. 

Neve New Yorkban sem ismeretlen, korábbi sikeres Broadway-rendezései közül kiemelkedik a 2008-ban bemutatott Veszedelmes viszonyok című színdarab, amelyért öt Tony-díj jelölést kapott, filmrendezőként pedig a 2012-ben mozikba került Ébredés című filmjével debütált.

süti beállítások módosítása