Ismét vasúton csempésznek kultúrát Szeged és Szabadka között

Újra gazdag irodalmi, zenei programokat kínál a Szegeden, Szabadkán és a két város között a vonaton a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál, amely csütörtökön kezdődik a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatta Petró Annamária, az immár hatodik alkalommal megszervezett rendezvény sajtóreferense az MTI-t.


Szeged és Szabadka, a két testvérváros között több mint fél évszázadig közlekedett a határ menti térség méltán híres vasúti járműve, a sínbusz. Az Ezüstnyíl becenevet kapott vonattípus akkor még vöröses-bordó festésű első darabjait ugyanis az 1936-os berlini olimpiára készítették, majd háborús jóvátételként érkezett az akkori Jugoszláviába. A kultikus járművet mára ugyan korszerűbb szerelvények váltották, a sínbusz ihlette fesztivál azonban tovább él.


A csütörtökön kezdődő rendezvényen a régióban élő költők, írók, zenészek a járművön, valamint a két város különböző helyszínein irodalmi, zenei, színházi programokkal, beszélgetésekkel várják a "kultúrcsempészeket". A fesztiválra nem csak a két városból várják az érdeklődőket, ahogy a fellépők között is akad távolabbról érkező vendég.

 

sinbusz


Csütörtökön a program filmvetítéssel indul a szegedi Grand Caféban, majd kerekasztal-beszélgetést rendeznek a fesztiválkultúramagyarországi és szerbiai lehetőségeiről.


Pénteken délelőtt a szegedi vasútállomás szomszédságába, az alsóvárosi Tóth Vendéglőbe, a Cabaret Medrano koncertjére várják a vendégeket, a számok között pedig magyar és szerb szerzők olvassák föl verseiket, novelláikat és Szokola Mária is bemutatja hulladékból készített dekorációit. Az vonat röviddel dél előtt indul el Szabadkára, a szerelvényen a Cabaret Medrano zenecirkusza szórakoztatja az utasokat és folytatódik a felolvasások sora.


Az észak-bácskai városban a Lifka Art moziban Karin Pelte német rendező Az egyetlen terület című dokumentumfilmjét láthatják majd az egybegyűltek, ezt követően pedig a Kosztolányi Dezső Színház társulata Tolnai Ottó, Ladik Katalin és Domonkos István műveiből készült Alice in Wonderband: Ladik, Domonkos, Tolnai című produkcióját adja elő. A pénteki programok sorát a Visszajáró és Sőrés Zsolt nevű formáció koncertje zárja.


Szombaton a szabadkai vasútállomás restijében gyűlnek össze a kultúrcsempészek. A zenéről DJ Suhov gondoskodik, látható lesz a Kosztolányi Dezső Színház performansza és nem maradnak el a felolvasások sem. A kora délután Szegedre induló vonaton a Bakos Árpád Trió játszik, elhangzanak versek, novellák és ismét bemutatkoznak a Kosztolányi Dezső Színház művészei.


A fesztivál szombaton este a szegedi Grand Caféban a Pionir 10 koncertjével fejeződik be.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása