Arnold Rutkowski ugrik be az Erkel Verdi-estjén

A nemzetközi operaéletben is abszolút rekordidőnek számít az egynapos átfutással megszervezett tenorcsere, melynek következtében Arnold Rutkowski lép fel az Erkel Színház vasárnapi Verdi-gáláján. Betegség miatt újabb lemondásról érkezett hír csütörtökön este, így már a második beugró vendégművészt kellett felkutatnia az Operaháznak.


Az Erkel Színház vasárnapi Verdi-gálája legalább olyan fordulatosan alakul, mint a szerzőóriás utolsó művének cselekménye. A vendégszereplők új és új meglepetést okoznak - talán a zeneszerző vidám szelleme űz tréfát Verdi születésének tiszteletére rendezett gála előkészületei közben. Arnold Rutkowski Varsóból repül Magyarországra, hogy megmentse az előadást, amelynek hazai résztvevői szintén neves énekesek: Kolonits Klára, Gál Erika, Palerdi András, Kálmándi Mihály és Pasztircsák Polina.

 

Mi9nt ismert, a gála sztártenorja eredetileg Vittorio Grigolo lett volna, az ő keddi lemondása után Joseph Calleja vállalta a beugrást, ám betegség miatt a máltai énekes se tud színpadra lépni.

 

Rutkowski3

 

Rutkowski repertoárján a legnagyobb tenorszerepek sorakoznak. A fiatal lengyel művészt a világ egyik legünnepeltebb Don Joséjaként tartják számon, a Carmen gyötrődő főhősének karakterével robbant be a nemzetközi operavilágba. 2009-ben olasz színpadon debütált a szerepben, ezután sorra kapta a meghívásokat Olaszország operaházaitól.

 

2010-ben a Wiesbadeni Operagálán a Rigoletto Hercegeként hívta fel magára figyelmet, majd hatalmas sikert aratott a Pillangókisasszony Pinkertonjaként a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein színpadán. Ez a kritikai- és közönségsiker nyitotta meg előtte a kiemelkedő nemzetközi zenés színházak kapuit: azóta renszeres vendég Berlin, Hambrug, Helsinki, Bécs, Stockholm, Moszkva színpadain, de fellépett már az Egyesült Államok számos nagyvárosának (Phoenix, Michigan, Detroit) operaházaiban is.

 

Különleges elismerést váltott ki a Bajor Rádió által közvetített lengyelországi (lodzi) koncertje, ahová Placido Domingo meghívására érkezett és együtt lépett színpadra a legendás tenorral. Budapesten a Traviata és a Rigoletto áriáit énekli, de hallhatjuk egy kettősben és a híres Rigoletto-kvartettben is. Rutkowski a jövő héten már a lipcsei közönség előtt lép színpadra a mantuai herceg megformálójaként.

 

Forrás: Operaház

 

süti beállítások módosítása