Elhunyt László Péter balettművész

Elhunyt a Magyar Állami Operaház volt táncos-koreográfusa, László Péter. A balettművészt 59 éves korában, kedden érte a halál.


László Péter balettművészt, koreográfust karrierje a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez kötötte. Jelentős karakterszólók megformálásában ért el sikereket, köztük Rothbart A hattyúk tavában vagy Páris a Rómeó és Júliában.

 

laszlo peter

Fotó: tancelet.hu


Táncművészi pályafutása mellett és után koreográfusként is többször bizonyított itthon és külföldön egyaránt. Legemlékezetesebb alkotásai közé tartozik a Vukán György zenéjére készített egész estés Derby, amelyet a Lovakat lelövik, ugye? című film ihletett, illetve a Liszt zenéjére megálmodott Rapszódiák.


Az önálló darabok mellett nevéhez fűződik több operaelőadás balettbetétjének elkészítése, része volt például a múlt évi Parsifal bemutató felújításában. Több aktuális felkérést kapott ezen a területen, amelyeknek már nem tehet eleget.


Nem csupán előadó és alkotó művészként dolgozott; szerepet vállalt a táncszakma közösségi életében is. Egyik alapítója, szakmai koordinátora volt a Világsztárok című balettgála szervezésének, amely a nemzetközi balettvilág csillagait hozta Budapestre hosszú éveken keresztül. Elnökségi tagja volt a 2008-ban alakult Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületének is. Alapítója és művészeti vezetője volt a Madách Színház tánckarának.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása