Ismét megrendezik az országos slam poetry bajnokságot

Másodszor rendeznek országos bajnokságot a slam poetry, az amerikai kocsmakultúrából eredő kortárs költészet legjobb hazai képviselői. A vetélkedésnek november 15-én, pénteken a fővárosi Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont.

A poetry slam elnevezésű, napjainkra világszinten önálló műfajjá érett verses vetélkedő az 1980-as évek közepén született az Egyesült Államokban. A középkori dalnokversenyekhez hasonlítható, az amerikai kocsmakultúrából eredő slam poetry a kortárs költészet, a rap és a stand-up sajátos elegye.


Egyéniben először tavaly októberben rendeztek országos slam poetry bajnokságot, amelyet az Akkezdet Phiaiból ismert Saiid, azaz Süveg Márk nyert meg. Ő képviselte Magyarországot a decemberben Antwerpenben tartott slam poetry Európa-bajnokságon, amelyen az 5. helyen végzett. Idén tavasszal slam poetry csapatbajnokság is volt Magyarországon.

 

slam


A slam poetry előadó-költészeti műfaj 2006 óta van jelen Magyarországon és az elmúlt években népszerűsége töretlenül ível felfelé. A második egyéni slam bajnokság a tavalyihoz hasonlóan egyszerre ad költészeti, színházi, zenei és vizuális élményt az egybegyűlteknek.


A bajnokságon résztvevő 25 slammer a honi színtér krémje, akik az októberben megrendezett selejtezőkön 150 nevező közül jutottak be a döntőbe. Köztük van például a címvédő Saiid, valamint André Ferenc, Bartha Lóránd "Róka", Basch Péter, Bájer Máté, Bárány Bence, Bock Balázs, Csider István Zoltán, Csinta Áron, Gábor Tamás "Indiana", Győrfi Kata, Horváth Gergely Gege, Horváth Kristóf "Színész Bob", Kajati Bálint "Hyka", Kemény Zsófi, Kövér András "Kövi", Kupa Julcsi, Mészáros Péter, Müller Henrietta, Müller Péter Sziámi, Simon Márton, Szabó Márton István, Tengler Gergely, "TG", Terján Nóri és Tolnai Eszti.


A végeredményről öttagú zsűri dönt, amelyben a három szakmai delegált (Ladik Katalin, Keszég László és Bencsik Ádám "Ponza") mellett két fővel a közönség is képviselteti magát.


Az eseményt a Slam Poetry Budapest konferanszié párosa, Mavrák Kata "Hugee" és Németh Péter "Zeek" moderálja, az Amoeba trió (Boros Levente - dob, Hock Ernő - basszusgitár, Sági Viktor - gitár) felel a zenei intermezzókért, lesznek versenyen kívüli slam performanszok meghívott vendégektől, a látványt pedig a Kiégő Izzók szolgáltatják.


Vendégfellépő Szkárosi Endre, Molnár Péter, Szlávy Eszter és Pion István.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása