Kabos, Bilicsi, Kern, avagy a Csókos asszony története

Október 24-én, a Magyar Operett Napján jelent meg Winkler Gábor két kötetes műve Operett - Szubjektív kalauz egy varázslatos világban címmel. A könyvből részleteket olvashatnak a Színház.hu sorozatában, és meg is nyerhetik az exkluzív kiadványt.

Elsőként a Csókos asszonyról derül ki, hogy Kubanek hentes bőrébe mindig a kor legjelesebb művészei bújtak. Kellemes olvasást! 

 

Érdekességek az operettről:

 

A „Csókos asszony" bemutatása hatalmas sikert aratott. Nem csoda. Pünkösdi Katót Honthy Hanna, Rica-Macát Somogyi Nusi, Tarpataky bárót az egyik legismertebb prózai színész, Hegedűs Gyula, Dorozsmay Pistát Kompothy Gyula, Kubanek hentest pedig Kabos Gyula alakította. Már az operett első előadásszériája 75 000 nézőt hozott! Sorra mutatták be vidéki színházaink is, sőt a darab a II. világháborút követően is műsoron maradt. A Művész Színház 1947-es budapesti bemutatóján Bilicsi Tivadar bújt Kubanek hentes bőrébe – e figurát rendre a legjelesebb művészek játszották –, Pünkösdi Kató Németh Marika, Tarpataky báró az „ezüstös hajú komédiás", Rajnai Gábor volt a Nagytemplom utcai ház többi lakóját alakító Pécsi Sándor, Fejes Teri és Fónay Márta társaságában.
zerkovitz másolat másolata
1957-ben Debrecenben az a Kompothy Gyula játszotta Kubaneket, aki az ősbemutató Dorozsmay Pistája volt. Egy másik előadásban sikerrel alakította a szerepet Balázs Péter is. Emlékezetes szériát hozott a Vígszínház 1987-es felújítása is. Itt Pápai Erika játszotta Pünkösdi Katót, a feledhetetlen Kaszás Attila Dorozsmay Pistát. Kern András aratott estéről-estére nagy tapsot Kubanek hentes, Darvas Iván és Benedek Miklós Tarpataky báró, Méhes László Ibolya Ede, Igó Éva pedig Rica-Maca szerepében.
zerkovitz-acsokos-2-Csokosasszony- -Kekkovacs-Mara-Dolhai-Attila-Huszti-Peter- -2008 -Rendezte- -Bohm-Gyorgy
Legutóbb a Budapesti Operettszínház mutatta be az operettet a Thália Színházban 2008-ban, Böhm György rendezésében. Tarpataky bárót vendégként Huszti Péter, Katót Kékkovács Mara és Fischl Mónika, szerelmesét, Dorozsmay Pistát Dolhai Attila és Homonnay Zsolt, Rica-Macát Peller Anna és Szendy Szilvi, Ibolya Edét Csonka András és Peller Károly, Kubaneket Faragó András „Topy", özvegy Hunyadinét Oszvald Marika keltette életre. Az előadást rögzítették, később DVD n is megjelent. A felújított előadásban pedig színre lép Bordás Barbara, Kapócs Zsóka, Dancs Annamari és Szabó Dávid is.


zerkovitz-acsokos-7-pecs-014
Ismert részletek a darabból:

- „Mondd, hol a legjobb rizling, na ja, in der Josefstadt", nyitókórus, I. felv.

- „Hosszú volt a legénybúcsú, röstellem a dolgot" / „Most, amikor minden virág nyílik", Dorozsmay Pista dala, I. felv.

- „Gyere tubicám, ülj ölembe, cicám" / „Éjjel az omnibusz tetején", Rica-Maca és Ibolya Ede kettőse, I. felv.

- „Kisasszony, kegyed olyan bohó" / „Van a Bajza utca sarkán egy kis palota", Tarpataky dala, I. felv.

- „Asszony, asszony, csókos asszony", együttes, I. felv.

- „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem, Petőfi így dalolá" / „Asszonykám, adj egy kis kimenőt", Kubanek dala, II. felv.

- „Nem vagyok én úrinő, csak egyszerű leány" / „Gyere, te nímand, légy az enyém", Rica-Maca és Ibolya Ede kettőse, II. felv.

- „Ugye babám, ugye magát nyugodtan imádhatom" / „Kár itt minden dumáért, élek-halok magáért", Rica-Maca és Dorozsmay Pista kettőse, II. felv.

- „Minden, ami bennem ég és fáj, szertefoszlik lassan, érzem" („Pest-nóta"), Dorozsmay Pista dala, II. felv.

- „Látta-e már Budapestet éjjel?", Ibolya Ede dala, II. felv.

- „Spanyol az apja, spanyol az anyja" / „Velünk egy házban lakik a szép Manuela", Kubanek és Hunyadiné kettőse, III. felv.

-„Mikor még nem voltam más, csak szegény" / „Mi muzsikus lelkek, mi bohém fiúk", Dorozsmay Pista dala, III. felv.

-„A bankban bankvezér a papám" / „Los Angeles, zsebemben lesz", Rica-Maca és Dorozsmay Pista kettőse, III. felv.


zerkovitz-acsokos-4-SZ.-CSOK04 1
Felvételek:

Tarpataky báró – Huszti Péter, Pünkösdi Kató – Kékkovács Mara, Dorozsmay Pista – Dolhai Attila, Hunyadiné – Oszvald Marika, Kubanek hentes – Faragó András, Rica-Maca – Peller Anna, Ibolya Ede – Csonka András. Közreműködik a Budapesti Operettszínház ének- és zenekara, vezényel: Silló István. A felvétel helye és ideje: 2008. szeptember 13. és 14., Thália Színház. A kiadás éve: 2008. Pentaton Koncertügynökség / Rózsavölgyi & Társa Kiadó, PEN 008, 160 perc.
A Vígszínház 1987-es nagy sikerű felújítását követően LP-n Darvas Iván, Pápai Erika, Kaszás Attila, Kern András, Igó Éva és Méhes László közreműködésével megjelentek a darab részletei. CD-n még nem adták ki.

 

A következő napokban a színház.hu-n szemezgetünk a könyvből, amit érdemes nyomonkövetni, mert hamarosan játszani lehet a kétkötetes lexikonért.

 

A könyv megrendelhető közvetlenül a kiadótól is, az Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban című mű bemutatójáról ITT olvashatnak bővebben.

 

süti beállítások módosítása