Csoda - Kaposvári vendégjáték a Nemzetiben

A kaposvári Csiky Gergely Színház Schwajda György Csoda című komédiájával vendégszerepel november 16-án és 17-én a Nemzeti Színházban. A 16-i előadás előtt közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket, amelyen Törőcsik Mari is részt vesz.

Ajánló az előadás elé:

 

A történetben Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő különleges helyzetben találja magát. A törvények szerint felülvizsgálatra kell mennie, és mivel senki sem tartható egy évnél tovább betegállományban, keresőképesnek nyilvánítják. Vencel szerint ha keresőképes, mint nyomdász, akkor ez azt jelenti, hogy lát, hiszen a bizottság csak nem lehet annyira…tudatlan, hogy egy vakot küldjön vissza dolgozni. Ezzel indulnak Vencel kalandjai az életben maradásért és a bizonyításért, hogy képes önállóan boldogulni. Dolgozni kezd, szeretője lesz, kocsmázik, sőt autót is vezet. Éli az átlagemberek átlagos életét - vakon.

A Csoda rólunk szól. Kisebb, nagyobb fogyatékosságainkról, amelyekkel újra és újra boldogulnunk kell. Szól a bizonyításról, az akaratról, hogy ha el akarunk érni valamit, akkor megtehetjük. Szól a hétköznapi elutasításról, arról, hogyan bánunk azokkal, akik mások, mint mi. És mindenekelőtt szól a megalkuvásról. Arról, hogy a boldogulásért, a beilleszkedésért mennyi áldozatot hozunk és ezzel mennyi fájdalmat okozunk azoknak, akik igazán és őszintén szeretnek bennünket. Hogy hogyan tesszük magunkat tönkre azért, hogy szebbek, jobbak és tulajdonképpen átlagosabbak legyünk.

 

A szombati előadáshoz kapcsolódóan „A színházcsináló” címmel beszélgetés is várja az érdeklődőket: 18.00 órakor Schwajda György születésének 70. évfordulója alkalmából a színházigazgató-szerzőre emlékeznek.
A beszélgetésen részt vesz: Törőcsik Mari, Vidnyánszky Attila és Rátóti Zoltán. A beszélgetést vezeti: Bérczes László.

 

Képek az előadásból:

 

csoda1

1.

 

csoda2

2.

 

csosa3

3.

 

csoda4

4.

 

csoda5

5.

 

csoda6

6.

 

csoda7

7. (Fotók: Memlaur Imre)

 

 

 
Schwajda György:
Csoda
 
Komédia 2 részben

Szereplők:
 
Nagy Vencel: Fándly Csaba
Veronika, a felesége: Sipos Vera
Biborka: Takács Kati
Schuszter Vilmos: Kovács Zsolt
Zöld Géza: Váncsa Gábor
Brigádvezető: Szula László
I. szedő: Hunyadkürti György
II. szedő: Lugosi György
Vizsgabiztos: Kőrösi András
Pincérnő: Tóth M. Ildikó
Igazgató: Serf Egyed
Gizike: Salamon Bernadett



Díszlet: Szalai József
Jelmez: Cselényi Nóra
Súgó: Csordás Bernadett
Ügyelő: Salamon Bernadett
Világítás: Memlaur Imre
Segédrendező: Váradi Szabolcs

Rendező: Schwajda Gergő
 

süti beállítások módosítása