A nagy éhínségről készült operát mutatnak be Ukrajnában

"Holodomor. Vörös Föld" címmel készült opera az Egyesült Államokban a 30-as évekbeli ukrajnai nagy éhínségről. A darab ukrajnai premierje november 21-én lesz a kijevi Nemzeti Operában.


A bemutatót az 1932-33-as holodomor 80. évfordulójáról történő megemlékezések keretében tartják meg. Az operát, amelyet Virko Baley ukrán származású amerikai zeneszerző alkotott, elsőként az Egyesült Államokban mutatták be az év elején.

 

 

A holodomorról szóló mű szövegét Bohdan Bojcsuk New York-i költő írta, aki a híradások szerint csaknem 30 éven át dolgozott a mű színrevitelén. Az opera az általa még 1962-ben írt Éhség című dráma alapján készült.


A történet három főszereplője egy parasztasszony gyermekével, valamint egy kiábrándult volt tisztviselő, aki megbánta, hogy részt vett a kuláküldözésekben.  "Ezek a homlokegyenest eltérő ideológiájú és temperamentumú emberek véletlenül találkoznak össze. A néző betekintést nyer érzelmi életükbe, belső világukba, kapcsolatuknak egy szélsőséges körülmények közötti alakulásába. A sorsukon keresztül válik érzékelhetővé a holodomor minden szörnyűsége" - fejtette ki az opera zeneszerzője. 

 

Holodomor


A darab egyes jeleneteit balett- és pantomimelemek tarkítják. A hatás emelése érdekében médiatechnikai megoldásokat alkalmaznak, például filmrészleteket vetítenek a 30-as évekből, valamint korabeli rádióadások, zeneszámok és az akkori politikai vezetők beszédeiről készült autentikus hangfelvételek hangzanak fel.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása