Munkácsy musical - Ősbemutatót tartanak a József Attila Színházban

November 9-én, Tóth János rendezésében mutatják be a Munkácsy, a festő fejedelem című musicalt a József Attila Színházban. A festő születésének 170. évfordulójára készült új magyar zenés színdarabban Zöld Csaba, Lippai László és Kocsis Judit a főszereplők.

 munkacs

 

A darab szerzője, Bognár Zsolt tavasszal, az előadás sajtótájékoztatóján elárulta, hogy a Munkácsy Mihály életéről szóló színdarab ötlete már 6-7 évvel ezelőtt felvetődött. „Mivel jellemzően külföldi musicaleket mutatnak be a színházak, külföldi vonatkozású történetekkel találkozhatnak a műfaj kedvelői. Ezért is merült fel bennem annak a gondolata, hogy egy olyan musicalt hozzak létre, amiben egy magyar „hős" életét mutathatjuk be. Bízom benne, hogy a darabon keresztül nem csak a magyar nézők ismerhetik meg jobban Munkácsyt, hanem idővel a külföldi közönség is" – fogalmazott.


1390668 631579710219981 1635238923 n
Darabtörténet:

 

A József Attila Színház Munkácsy ősbemutatója a festő születésének 170. évfordulójára készült. Játszódik Békéscsabán, Pesten, Bécsben, Párizsban
A hatás, amit Munkácsy el tud érni művészetével, az minden korban változatlan, s oly jó, hogy közünk van hozzá. Büszkék lehetünk rá, szerethetjük őt. A békéscsabai asztalosműhelytől eljut a tengeren túli világsikerig. A szegénységtől a gazdagságig. Ezeket biztosan tudjuk, de hogy miként érzett, volt-e boldog, küzdelmeiben mi és ki segítette: tanárai, barátság, szerelem, vagy az utóbbi hiánya? Mindezekről sejtéseink lehetnek, de hogy mennyire és miképpen érint bennünket, rajtunk is múlik.



Zenei reflexió Munkácsy életére:

 

A musical szövegkönyve Dallos Sándor A nap szerelmese és az Aranyecset című regénye nyomán készült, a zenét Bognár Zsolt szerezte, a szövegkönyvet Kiss Stefánia írta. A rendező Tóth János az opera világából érkezett, ám nem csak énekesként, hanem rendezőként is több zenés darab fűződik a nevéhez. Tóth János elárulta, képzőművész családból származik, így a Munkácsy életét feldolgozó mű színpadra állítása sok szempontból izgalmas feladat számára. „Egy este alatt, két felvonásban nem lehet Munkácsy életét visszaadni, csak egy – egy mozzanatot tudunk bemutatni. Igazából a musical nem mintázhatja tökéletesen a festő életét, csupán egyfajta zenei reflexióként mutathatja be azokat az érzéseket, eseményeket, amiket megélt. Ez a zenés műfaj ugyanis, az operához hasonlóan, nem a konkrét cselekvésről, hanem az arra adott reflexiókról szól" – árulta el.


munkacsy


Munkácsy, a festőfejedelem

Munkácsy Mihály - Zöld Csaba
Svenson Koltay bárónő, Munkácsy szerelme - Molnár Szilvia
Paál László festőtárs - Sövegjártó Áron
Munkácsyné Cécile - Balogh Anna
Karl Rahl, festőakadémiai professzor, Koltay báró - Bognár Zsolt
Perzsi, bábaasszony - Kocsis Judit
Goupil képkereskedő - Lippai László
Sedelmeyer képkereskedő - Venyige Sándor
Lángi Mihály asztalos mester - Barabás Kiss Zoltán
Gáspár, inas Lángi műhelyében - Ömböli Pál
Anton, inas Lángi műhelyében - Chajnóczki Balázs
Ancsa, cselédlány Lánginál - Pataki Szilvia

 

munkacs2

Díszlettervező: Székely László
Jelmeztervező: Wieber Marianne
Zenei munkatárs: Erős Csaba
Hangszerelés: Turcsán András
Zeneszerző: Bognár Zsolt

Dalszöveg szerző: Bognár Zsolt
Szövegkönyv: Kiss Stefánia

Rendező: Tóth János

 

süti beállítások módosítása