Indul a II. Sissi Őszi Tánchét

Második alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a kerület névadója, Erzsébet királyné névnapjához kapcsolódva 7 napos, 7 előadásból álló kortárstánc-fesztiválját a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt az idén 25 éves jubileumát ünneplő KET bemutatója, a Dűne című előadás nyitja. 

A november 15-én induló program délelőtt 11 órakor Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármesterének - a fesztivál fővédnökének – köszöntőjével és a színház új homlokzatának felavatásával veszi kezdetét. Ezen a napon, délután hat órakor nyílik, a Nappalok és éjszakák Erzsébetvárosban című fotókiállítás is, amely a kerület történelmének legfontosabb épületeit és köztereit mutatja be egykori pompájában. A fekete-fehér fotográfiák és plakátok Bóka B. László, színház-és helytörténész válogatása alapján kerülnek bemutatásra.

 

sot


A fesztivál programja:

November 15. 19.30 Közép-Európa Táncszínház: Dűne (bemutató) 

 

Az előadás két alkotó munkájának a gyümölcse, mely bár két különálló egységként fogalmazódik meg a mozdulatfüzérek által, ám egymást erősítve mégis koherens egésszé állnak össze az est során.

Maday Tímea Kinga munkája a szél szabadságát, könnyedségét és sodró lendületét eleveníti meg, míg Hámor József ezeket a természeti energiákat koncentrálja, sűríti, préseli mozdulatfüzérei során, miközben a természeti körforgás állandóságának képe fogja össze a darabot, megjelenítve a változatosság ciklikus-ritmikus dinamizmusát.

Táncosok: Mádi László, Frigy Ádám, Horváth Adrienn, Hargitai Mariann, Palcsó Nóra, Jakab Zsanett, Kovács Péter, Hársfai Noémi
Fény: Mádi László
Jelmez: Juhász Dóra, Kun Zita
Zene: Anouar Brahem, Hámor József
Koreográfia: Maday Tímea Kinga, Hámor József

November 16. 19.30 Zadam Társulat: Leértékelés

 

A táncelőadás a társadalmi és emberi értékrendszerek egymáshoz való viszonyát veszi górcső alá.

 

Leertekeles


Koncepció / koreográfia: Zambrzycki Ádám
Koreográfus asszisztens: Sebestyén Tímea
Előadók: Dombi Kati, Fülöp Enikő, Halász Tímea, Zambrzycki Ádám

November 17.19.30 Badora Társulat: Bartókodály 

 

A táncelőadásban egy huszonegyedik századi utazót látunk, aki hol szapora, hol bizonytalan lépéseivel egyre közelebb kerül a világhoz és önmagához.
A darab mindvégig a jelenhez kapcsolódik, a mai Magyarországához. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez.
Hogy mit jelent bartóki, kodályi módon magyarnak és művésznek lenni? A feltett kérdésekre válaszokat sejtetve rajzolódik ki egy önvallomás, más számára is átélhetően, személyesen.

 

bartokodaly


Előadók: Balássy Szilvia, Feledi János, Horváth Zita, Katonka Zoltán, Zachár Lóránd, Fodor András
Dramaturg: Réczei Tamás
Jelmez: Kiss Julcsi
Koreográfia:
Első rész: Kun Attila
Második rész: Barta Dóra

November 18. 19.30 Duda Éva Társulat: Faun


A Faun az állati, misztikus, mitologikus szélsőségek, mesebeli karakterek irányába vezet, ahol a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és néha sötéten fenyegető világa kap nagyobb teret. Mindeközben a Faunban nagyon izgalmas a mássága, kiválasztott ugyanakkor áldozati léte. És miután szinte minden értelmes közeg sajátja a kirekesztés: a környezete vagy felemeli és rajongva csodálja vagy kilöki magából az oda nem illőt, a tőle eltérőt, a másként viselkedőt, az idegent.

Faun

Táncművészek: Egyed Beáta, Téri Gáspár, Grecsó Zoltán, Lázár Eszter, Simkó Beatrix, Csuzi Márton
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Díszlet: Duda Éva
Jelmez: Masa Richárd
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Vetítés, Videó: Gothár Márton
Képgrafikus művész: Lévai Ádám
Zeneszerző: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva

November 19. 19.30 Duna Táncműhely: A csend szigetei

 

A hallgatagság nem azonos a mozdulatlansággal, mint ahogy a jelentéstelenséggel sem. A tánc eredendő kapcsolata a csenddel annyit jelent, hogy nonverbális műfaj – ugyanúgy, ahogy a képzőművészet és a zene. A kimondhatatlant mesélik el, ott szólalnak meg, ahol a verbális nyelvek szükségképpen elhallgatnak. A tánc, a maga érzéki közvetlenségével egy nyelv előtti világra utalt – még akkor is, ha a színpad jelentésekkel telített világában mutatkozik meg előttünk.
A csend szigetei két szólóra épülő előadás, két olyan előadó tolmácsolásában, akik az első pillanattól kezdve meghatározzák a Duna Táncműhely művészi működésének arculatát, útkereséseinek irányát. 


Előadók: Bonifert Katalin, Juhász Zsolt
Zenei kíséret: Pribay Valéria (cselló), Szalay Tamás (nagybőgő), Bakai Márton (hegedű)
Jelmeztervező: Pirityi Emese
Látvány- és fényterv: Lendvai Károly
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

November 20. 19.30 Góbi Rita Társulat: Érintések

Az érintésnek – miként az érintettségnek is – mind a mai napig nincs artikulált nyelve, avatott szakirodalma: élményvalóságáról tudományos értekezés még nem született. Csak a művészetek (különösen a nonverbális műfajok: zene, képzőművészet, tánc) próbálkoztak tematizálásával, érzékiségünk titkainak felfedésével. Ám az intimitás, a testiség nem lehet tárgyszerű, (re-) produkálni nem hagyja magát. Így a művészi önkifejezés vágyának, létezésünk adott, individuális keretének bizony ellenáll és a másikban való feloldódás tematikája, feszültség közöttük kibékíthetetlennek látszik. Ha csak…

erintesek

 

Zenészek: Dányi Krisztina, Hartyáni Gábor, Dóczy Gabriella, Gyulai Csaba, Takáts Eszter
Táncművészek: Góbi Rita, Sinthavong Zsófia, Pethes Ágnes, Samu Kristóf
Jelmez: Sinkovics Judit
Az est koreográfusai: Góbi Rita és Samu Kristóf

November 21. 19.30 Derida Dance Company (Bulgária): ARTeFACT 

 

Az ARTeFACT egy multimédiás táncelőadás, melynek fókuszában az a törekvés áll, hogy egy szociális és kulturális határokat áttörő új identitás jöjjön létre. Ezen törekvések gyakran megjelennek a modern nomád-művész azon kutatási folyamatában, hogy alkotó, ne pedig termék legyen a globalizált világban. A folyamat vizuális média, hang és test interakcióján keresztül alakul, így különböző fázisara, valamint az egyéni szemlélet formálódására láthatunk rá. A koncepció és a koreográfia Jivko Jeliazkov munkája, aki ebben a kísérleti tanulmányban Petia Mukova táncossal, Albena Baeva vizuális művésszel és a Cooh ill. Balkansky néven is ismert Ivan Shopov zeneszerzővel működik együtt.

Vizuális tér és interakció: Albena Baeva
Zene: Ivan Shopov
Tánc: Petia Mukova
Grafika: Polina Stoyanova
Producer: Atanas Maev
Koreográfia és koncepció: Jivko Jeliazkov



Idén a SŐT7 partnere az Örökmozgó Filmmúzeum, ennek keretében a fesztivál előadásaira vásárolt jegy felmutatásával november 9. és 30. között 20%-os kedvezménnyel látogathatóak a mozi előadásai. A moziban megtekinthető a Közép-Európa Táncszínház 25 év, 25 fotós, 25 fotó című jubileumi fotókiállítása. 

A fesztivál ideje alatt az alábbi tánc témájú filmekkel is várják a látogatókat:

November 15. 20.00 S. Daldry: Billy Elliot, angol filmdráma, 2000, mf/E
November 16. 20.00 C. Saura:Tangó, spanyol-argentin táncfilm, 1998, mf/sp
November 17. 20.00 K. Sahnazarov: Jazzbolondok, szovjet, 1983, zenés vígj.,mf/R
November 18. 21.00 Grunwalsky Ferenc: Táncalak, magyar, 2002, csak zene
November 19. 17.00 E. Pressburger, M. Powell: Hoffmann meséi, angol operafilm, 1951
November 20. 20.00 O. Simonsson- J.S. Nilsson: Zajháborítók, sv.-fr., 2010, mf/svéd,
November 21. 20.00 Hules Endre: A halálba táncoltatott leány, magy.-szlov-kan., 2011

 

 

süti beállítások módosítása