Három Verdi-operát mutat be a Kolozsvári Magyar Opera

Romániában még soha nem játszott három Verdi-operát, a Szent Johannát, A haramiákat és a Luisa Millert mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera a budapesti Magyar Állami Operaházzal közreműködésben.

 

Schiller-műveken alapuló operákat a kolozsvári intézmény Selmeczi György művészeti vezető és karmester javaslatára mutatja be trilógiaként, három egymást követő napon.

 

A kolozsvári intézmény a különleges előadás-sorozattal ünnepli a nagy olasz zeneszerző születésének 200. évfordulóját. A romániai operakedvelőknek újdonságot jelent a három produkció, mivel Romániában még egyiket sem mutatta be ottani társulat, de Magyarországon is csak a Luisa Millert játszották korábban.

 

Kolonits Klára

Kolonits Klára


Az előadások díszletét Csíki Csaba, a jelmezeket Kiss Zsuzsa tervezte, ugyanis a három mű nagyjából ugyanabban a látványképben fog színpadra kerülni. A díszlettervezőtől azt kérték, hogy olyan színpadi látványvilágot tervezzen, amely mindhárom operára érvényes, a rendezőknek pedig az adott keretek között kellett megvalósítaniuk elképzeléseiket. A Szent Johannát a sepsiszentgyörgyi Zakariás Zalán, A haramiákat a magyarországi Göttinger Pál, a Luisa Millert a szintén erdélyi Szőcs Artur állította színpadra.

 

hector-lopez

Hector Lopez


A három előadásban fellép többek között Kolonits Klára és Kovács István a Magyar Állami Operaház társulatából, és a kolozsvári intézmény saját szólistáin kívül vendégénekeseket is meghívtak a produkciókra, így például a mexikói Hector Lopez tenort, aki a Bukaresti Nemzeti Operaházban szokott fellépni, valamint Cristian Mogosant, a Kolozsvári Román Opera énekesét.

 

A három előadásban a kolozsvári opera zene- és énekkara lép fel. Elsőként november 29-én, 30-án és december 1-jén Budapesten mutatják be a három előadást, majd december 6-án, 7-én és 8-án Kolozsváron.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása