Két CD kiadásával ünnepel a 102 éves Erkel Színház

Erkel102 címmel adott ki archív operafelvételekből álló válogatáslemezt az Erkel Színház. Az Opera ezzel ünnepli a novemberben újranyitott nagy múltú játszóhely 1911-es átadásának évfordulóját. Szintén erre az alkalomra jelentették meg a Háry János CD-t, az OperaTrezor-sorozat negyedik darabját.

Az MTVA archívuma 70 darab, 1960 és 2006 között készült Erkel színházi operafelvételt őriz, ebből kaphatnak most válogatást az érdeklődők az Erkel102 duplalemezen, amely az egy hónapja újranyitott színház 102. születésnapján, december 7-én jelent meg.

 

erkel

Ókovács Szilveszter és lánya a színház 102. születésnapján
Fotó: Kovács Attila / MTI


Ókovács Szilveszter főigazgató a CD anyagát maga válogatta, Karczag Márton operaházi főemléktáros segítségével. A kétlemezes kiadványon az elmúlt évtizedek és évek emblematikus hazai előadói – többek közt Simándy József, Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Andor Éva, Miller Lajos, Gulyás Dénes és Kiss B. Atilla – hallhatók, a külföldi sztárok közül pedig Luciano Pavarotti, akire 1986-os Bohémélet előadásának két emlékezetes részletével emlékeznek.


Az OperaTrezor sorozat eddig megjelent lemezei: Erkel Hunyadi László című operája, a legújabb generációknak szóló Útravaló 2013 és az egyelőre csak reprezentációs célokra kiadott Ella Fitzgerald Erkel-béli koncertjét megörökítő korong után Kodály Háry János című daljátékát is kiadja az Opera. A daljátékot ősszel tűzte műsorra az Erkel Színház az OperaKaland című, diákoknak szóló előadássorozat keretében. Ókovács Szilveszter elmondta: az eredeti kodályi partitúrához visszakanyarodó CD-változat alkalmas lesz oktatási segédanyagnak is, és nagy szerepe lehet a közönségnevelésben: a magyar népdalkincs jól énekelhető, ismert, sokak által kedvelt dallamai egészen az operáig vezethetik el a fiatalokat. A mostani, Héja Domonkos vezényelte kiadást megelőző legutolsó felvétel még Ferencsik János pálcája alatt született, harminc éve, a prózai részek nélkül. A kiadványon Szegedi Csaba hallható a címszerepben, a további szerepekben Schöck Atala, Szabóki Tünde, Megyesi Schwartz Lúcia, Bátki Fazekas Zoltán, Szerekován János és Szvétek László.

 

háry

Háry János. Fotó: Vogel Kristóf István
 

Jövőre Dohnányi Ernő vígoperáját, A tenort készül CD-n kiadni a színház.

 

A november 7-ei megnyitó óta, egy hónap alatt, huszonnégy előadással 35 000 nézőt fogadott az Erkel Színház. A játszóhely közösségi operaként nyitott újra, megújult és új funkciókat nyert közönségfogadó terekkel, kínálatában pedig a legnépszerűbb nagyoperák és szórakoztató klasszikus balettek váltják egymást. Karácsonyig a Carmen és a Nabucco lesz műsoron, az új esztendőt pedig az Aidával és a Turandottal nyitja a 102 éves, megfiatalodott színház. Verdi remekének címszerepét Sümegi Eszter, Amneris szerepét pedig a New York-i Metropolitanből hazatérő Komlósi Ildikó énekli, a Turandot címszerepében pedig Jee Hye Han koreai szoprán és Rálik Szilvia látható, váltott szereposztásban.

 

süti beállítások módosítása