Münchenben és Bordeaux-ban járt a Proton

Münchenben és Bordeaux-ban járt a Proton Színház, a vendégjátékokat követően itthon folytatják majd.

A Proton Színház közleménye:


Theatre National de Bordeaux-ban járt a társulat novemberben. Nem először került sor a vendégjátékre, 2010-ben a Nehéz istennek lenni című színdarabot játszotta itt a PROTON – a bordeaux-i színház mindkét esetben koprodukciós partnere volt az előadásoknak.

 

TemesvariBalazs web

 

1995 óta kétévente rendezik meg a SPIELART Fesztivált Münchenben, amelynek programjába szintén novemberben került be a Proton Színház Demencia című előadása. A fesztivál célja évek óta olyan előadások, társulatok, csapatok bemutatása, amelyek aktuális témákat újfajta esztétikával, újfajta megközelítéssel dolgoznak fel. Az új társulatok bemutatása mellett további fontos céljuk, hogy kérdéseket tegyenek fel a színházról, mint művészeti ágról, valamint, hogy kiaknázzák a bajor város elfeledett kulturális értékeit.


Mundruczó Kornél és csapata olyan nevek mellett lépett fel, mint Rimini Protokoll vagy Tim Etchells.

“Az ütős társadalomszatírához szükséges elemek, melyek a könnyed, de mégis mellbevágó Mundruczó estek elengedhetetlen elemei, itt is megtalálhatók. Pszichiátriai praktikák leleplezése, akárcsak a Száll a kakukk fészkére című filmben, az orvos és a nővér bizarr hospitalizmusa és egy marthalerien abszurd hűtőszekrény, melyből ha kinyitják, klasszikus zene szól. Mindez úgy, hogy maga a darab reflektál a mára, sőt mi több, tükröt tart nekünk” – számolt be a fellépés kapcsán a nachtkritik.de.

“A furcsa groteszkben Mundruczó gonosz iróniával operettekbetéteket szólaltat meg, hiszen mégiscsak az ő orvosa találta fel a zeneterápiát demensek számára. (…) Az előadás lenyűgözően mutatja be, hogy a magyar rendező makacs hardcore-esztétikája a nemzetközi piacon is egyedülálló” – írta a deutschlandfunk.de.

MonoriLili web

 

Folytatjuk az évadban megkezdett sorozatunk, amelyben a társulat alkotói osztják meg emlékeiket a turnékról. Ezúttal a csapattal most először utazó Temesvári Balázs számol be német- és franciaországi kalandozásairól:

“Hol is vagyok? Padlószőnyeg, laminált lapok, pohárban nesscoffe, csatornák, építmények, cipőnyálillat és fehér kártyák, erőmű a folyóban, sárga barokk falfény, ábrák, sonkaíz, betonszegletek, arcmosás, apró és pengetők a zsebekben, dekkelés, auf wiedersehen és bonsoir, kávé, megrántott ajtók, kipakolt virágok, hangszálak, figyelem, arcmosás, sok köszönöm és az éhség, asztalok, egyben nyelés, két óra, vágott hátú lányok, drukkerek, facekontroll, viszhangok, szénsav, megint egy döner, megint egy folyó, botorkálás és képzelődés, éjszaka, épületek, a filctollak, macskakő és jegyzetek, egy zöld szoba, csatornák, forró víz és telefonok az éjszaka közepén!” – T. BALI

 

TothOrsi web
A Proton Színház a vendégjátékokat követően itthon folytatja majd: Szégyen című előadása 2014. január 8-án, 9-én, 10-én és 11-én, míg a Demencia 2014. február 5-én, 6-án és 7-én látható majd a Trafó Kortárs Művészetek Házában

További információ:

SPIELART: http://www.spielart.org/
TNBA: http://www.tnba.org/

www.facebook.com/protontheatre



 

süti beállítások módosítása